Brusselse architecten hertekenen WTC-torens

© Google Earth

Het Brusselse architectenbureau 51N4E mag de torens WTC I en II hertekenen, samen met het Franse l'AUC. Dat heeft vastgoedinvesteerder Befimmo beslist na een architectuurwedstrijd. De torens worden de komende jaren bijzonder grondig gerenoveerd en er komen ook woningen in.

Het winnende architectenteam zal voor de dure renovatie samenwerken met het in Brussel alomtegenwoordige bureau Jaspers-Eyers. Dat was eerder al aangeduid door Befimmo, maar onder impuls van de Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret zijn er nu twee architecten toegevoegd aan het project, om de plannen bij te sturen.

"Het gaat niet om het aanpassen van een paar details," benadrukt de bouwmeester. Het team 51N4E-l'AUC onderscheidde zich vooral door hun visie op de functiemenging in het project. Hoe kunnen de functies wonen en werken op een goede manier gecombineerd worden?

De architecten willen ook zoveel mogelijk van de bestaande gebouwen hergebruiken. Of dat mogelijk is zal blijken na verder onderzoek. "Hergebruiken of afbreken is een nieuw debat dat ik erg belangrijk vind. We moeten vermijden overal in de stad gebouwen af te breken om dan dezelfde dingen terug te bouwen," zegt Borret.

300 miljoen
De vastgoedinvesteerder wil in het voorjaar van 2018 al een bouwvergunning aanvragen. Dat is snel, de bureaus zullen de komende maanden dus hard moeten werken aan het ontwerp voor de WTC-torens. In 2023 zou het project klaar moeten zijn. De monofunctionele kantoortorens moeten 70.000 vierkante meter kantoren krijgen, minder dan vandaag, en 20.000 tot 30.000 vierkante meter woningen. Er komt ook een hotel, en wat winkels.

Volgens de krant L'Echo gaat het om een bijzonder grote investering: maar liefst 300 miljoen euro.

51N4E is een Brussels architectenbureau dat in Sint-Jans-Molenbeek gevestigd was maar verhuisd is naar de Noordwijk. Ze werken aan een nieuwe visie op de Noordwijk via Up4North, samen met vastgoedbedrijven. Die buurt kampt met heel wat problemen zoals leegstand.

Het andere bureau l'AUC is Frans, en in Brussel vooral bekend van de toekomstplannen voor de Zuidwijk. Het stedenbouwkundig bureau kan nu dus ook een stempel drukken op die andere stationsbuurt: de Noordwijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?