WTC Noordwijk

Brusselse architecten hertekenen WTC-torens

Tim Gatzios
© BRUZZ
21/11/2017

Het Brusselse architectenbureau 51N4E mag de torens WTC I en II hertekenen, samen met het Franse l'AUC. Dat heeft vastgoedinvesteerder Befimmo beslist na een architectuurwedstrijd. De torens worden de komende jaren bijzonder grondig gerenoveerd en er komen ook woningen in.

Het winnende architectenteam zal voor de dure renovatie samenwerken met het in Brussel alomtegenwoordige bureau Jaspers-Eyers. Dat was eerder al aangeduid door Befimmo, maar onder impuls van de Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret zijn er nu twee architecten toegevoegd aan het project, om de plannen bij te sturen.

"Het gaat niet om het aanpassen van een paar details," benadrukt de bouwmeester. Het team 51N4E-l'AUC onderscheidde zich vooral door hun visie op de functiemenging in het project. Hoe kunnen de functies wonen en werken op een goede manier gecombineerd worden?

De architecten willen ook zoveel mogelijk van de bestaande gebouwen hergebruiken. Of dat mogelijk is zal blijken na verder onderzoek. "Hergebruiken of afbreken is een nieuw debat dat ik erg belangrijk vind. We moeten vermijden overal in de stad gebouwen af te breken om dan dezelfde dingen terug te bouwen," zegt Borret.

300 miljoen
De vastgoedinvesteerder wil in het voorjaar van 2018 al een bouwvergunning aanvragen. Dat is snel, de bureaus zullen de komende maanden dus hard moeten werken aan het ontwerp voor de WTC-torens. In 2023 zou het project klaar moeten zijn. De monofunctionele kantoortorens moeten 70.000 vierkante meter kantoren krijgen, minder dan vandaag, en 20.000 tot 30.000 vierkante meter woningen. Er komt ook een hotel, en wat winkels.

Volgens de krant L'Echo gaat het om een bijzonder grote investering: maar liefst 300 miljoen euro.

51N4E is een Brussels architectenbureau dat in Sint-Jans-Molenbeek gevestigd was maar verhuisd is naar de Noordwijk. Ze werken aan een nieuwe visie op de Noordwijk via Up4North, samen met vastgoedbedrijven. Die buurt kampt met heel wat problemen zoals leegstand.

Het andere bureau l'AUC is Frans, en in Brussel vooral bekend van de toekomstplannen voor de Zuidwijk. Het stedenbouwkundig bureau kan nu dus ook een stempel drukken op die andere stationsbuurt: de Noordwijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni