Brusselse architecten winnen Europese prijs met Schaarbeeks project

© Belga
12/05/2017

De Brusselse architectenbureaus MSA en V+ hebben vrijdag de prijs voor opkomende architect 2017 van de Europese Unie gewonnen. Dat melden de Europese Commissie en het Fonds Mies van der Rohe in een persbericht. Aan de prijs is 20.000 euro verbonden.

De architecten sleepten de prijs in de wacht met hun project Navez, een geheel van vijf sociale woningen in Schaarbeek. "Huisvesting is een essentieel onderwerp in heel Europa", zegt de jury in haar motivatie. Ze vervolgt dat MSA en V+ in hun project op briljante wijzen de beperkingen van de site hebben opgevangen. Navez groepeert namelijk vijf appartementen in een klein hoekje van de stad.

De architectenbureaus konden de jury bekoren met de "hoge kwaliteit van de appartementen, die uniek zijn en lichtinval en openluchtruimtes hebben". De jury looft tot slot het impressionante uitzicht van het gebouw en de ruimtelijke dynamiek in de gemeenschappelijke en privéruimtes.

Belang van wijkcontracten
Brussels bouwmeester Kristiaan Borret grijpt de gelegenheid aan om het belang van de wijkcontracten nog eens te onderstrepen. “Dit project had niet kunnen ontstaan zonder de specifieke Brusselse context,” zegt Borret. Het project Naval, een geheel van vijf sociale woningen in Schaarbeek, ontstond vanuit het Duurzaam Wijkcontract Navez-Portaels. “De wijkcontracten markeren sinds twintig jaar het Brusselse stedelijk landschap. Het toont inmiddels een savoir faire die de stad verbetert op een heel andere manier dan grootschalige stadsprojecten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie