Brusselse asielen euthanaseren vier dieren per dag

De Brusselse asielen zitten overvol. Gemiddeld komen er 23 dieren per dag binnen in een asiel. Het aantal euthanasieën daalt wel, maar ligt nog altijd hoog.

Iets meer dan 4 geëuthanaseerde dieren per dag in 2017. Dat is de balans voor de tien erkende dierenasielen van het Brusselse gewest. Toch gaat het de goede richting uit. In 2016 lieten de asielen nog 1.940 dieren inslapen, ofwel 5,3 per dag. Een daling van iets meer dan 20 procent dus.

Terwijl het euthanasiecijfer daalt, stijgt het aantal adopties. In 2017 werden ongeveer de helft van alle dieren in een asiel geadopteerd. Goed voor een stijging van bijna 16 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

180801_Hondenasiel
© Leo Rodman via Flickr
| De asielen moesten vorig jaar bijna 20% minder puppy's opvangen.

Toch komen er nog steeds massa's dieren in een Brussels asiel terecht. In 2016 waren dat er 7.734. In 2017 steeg dat aantal nog naar 8.216. Dat jaar werd er wel een extra asiel erkend, wat het hogere totaal kan verklaren.

Uit de cijfers blijkt ook dat er vooral meer vogels, reptielen, amfibieën, vissen en herkauwers, zoals koeien, opgenomen werden. Het aantal opgenomen katten en honden daalt licht.

'Huisdier is een langetermijnengagement'

Ondanks het nieuwe asiel is er nog steeds een nijpend tekort aan plaatsen. "Vooral in de zomervakantie zitten de asielen overvol", zegt staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V). Zij wijst vooral naar de verantwoordelijkheid van de eigenaar. "De keuze voor een huisdier moet goed geïnformeerd gebeuren want het is een engagement op lange termijn."

Toch ziet Debaets ook positieve punten: "Er is een duidelijke daling van opgevangen en geëuthanaseerde katten." Die wijt de staatssecretaris aan nieuwe maatregelen zoals de verplichte sterilisatie en het oprichten van een verplicht registratie- en identificatiesysteem.

Die reeks maatregelen kwam ze woensdagmiddag extra luister bij zetten op het Muntplein, vergezeld van Gaia en hun heuse Katmobiel. Gaia is alvast tevreden met de nieuwe maatregelen, maar pleit verder voor een verlaging van het btw-tarief voor de sterilisatie van huiskatten.

De Katmobiel van Gaia, met staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V).
© AM/BRUZZ
| De Katmobiel van Gaia, met staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?