Brusselse bevolking mag helpen bij opmaak nieuwe regels dierenwelzijn

© Dierenasiel Veeweyde.
| Het aantal geregistreerde katten en honden bedraagt respectievelijk 88.180 en 27.606, maar ook konijnen, hamsters, slangen en zelfs spinnen winnen aan populariteit.

Het Brussels Gewest gaat zijn bevolking bevragen over hun verwachtingen rond dierenwelzijn. Die bevoegdheid werd bij de zesde staatshervorming overgeheveld naar de gewesten, maar Brussel gaf er nog geen eigen invulling aan.

Het gewest werkt dus nog steeds met de wet uit 1986, maar die is volgens bevoegd minister Bernard Clerfayt (Défi) voorbijgestreefd. Sindsdien zijn de wetenschappelijke inzichten, maar ook de verwachtingen van de bevolking geëvolueerd, voert hij aan.

Volgens Clerfayt worden er in Brussel steeds meer huisdieren gehouden. Het aantal geregistreerde katten en honden bedraagt respectievelijk 88.180 en 27.606, maar ook konijnen, hamsters, slangen en zelfs spinnen winnen aan populariteit.

"We beginnen vandaag aan een update van de wetgeving, maar dat wil ik niet alleen doen", zegt Clerfayt. "Ik wil luisteren naar de bevolking. Want het fundament van de democratie is participatie."

Wie zich geroepen voelt, kan zich vanaf nu laten horen op Geefonsuwstem.brussels. In de gemeentehuizen zullen ook papieren formulieren ter beschikking worden gesteld. Alle Brusselaars kunnen hun licht laten schijnen over onder meer het welzijn van de dieren en de boetes op dierenmishandeling. Daarnaast mogen ze naar believen eigen ideeën uiten, tot eind september 2021. De bevraging moet vervolgens in de tweede helft van 2022 tot nieuwe regels leiden.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?