Een interventie van de Brusselse brandweer
© PhotoNews | Het Brusselse brandweerkorps laat weten diep geschokt te zijn door de gebeurtenissen van afgelopen nacht. Twee Limburgse collega's lieten toen het leven bij het blussen van een brand in Beringen.

Brusselse brandweer houdt minuut stilte als eerbetoon aan gestorven collega’s

Godfried Roelant
© BRUZZ
11/08/2019
Updated: 11/08/2019 13.04u

De Brusselse brandweer zal maandag om 15 uur tijdens het appel van het personeel een minuut stilte houden. Het doet dat ter nagedachtenis van de collega’s die afgelopen nacht om het leven kwamen tijdens een brand in Limburg.

Zondagnacht rond 2 uur werd de brandweer opgeroepen voor een brand in een leegstaand gebouw aan de Koolmijnlaan in Beringen. Bij aankomst stelde de eerste interventieploeg vast dat het om een uitslaande brand ging in een complex gebouw.

Terwijl de verschillende ploegen het gebouw binnendrongen om de brand te bestrijden, deed zich een ontbranding van de hete rookgassen voor. Daarop werden alle brandweermannen gevraagd zich onmiddellijk te evacueren en in veiligheid te brengen.

Alle hulp komt te laat

Voor twee brandweermannen kwam alle hulp te laat. Ze waren vermist op het moment dat het gebouw het begaf onder de hitte en door een drukgolf voor een deel instortte. Iets later vonden collega’s van de twee brandweermannen hun lichamen levenloos terug.

“Dit is voor de betrokken families maar ook voor onze hulpverleningszone een zware slag, waar iedereen van zal moeten bekomen. We vragen dan ook aan iedereen om hiermee sereen om te gaan”, zo vraagt de lokale zonecommandant Bert Swijsen.

Steunbetuiging uit Brussel

Een reactie van het Brusselse korps liet niet lang op zich wachten. "Deze gebeurtenis toont nog maar eens het risico aan dat de brandweerlieden iedere dag lopen om hun medemens te beschermen", zegt Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer.

"De naasten van de slachtoffers en onze Limburgse collega's kunnen rekenen op onze onvoorwaardelijke steun. Wij wensen de gekwetste brandweerlieden ook een voorspoedig herstel toe."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, minuut stilte, eerbetoon, brandweer, gestorven collega's

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie