Brusselse brandweer koopt niet volgens het boekje

© Roan Van Eyck

Een doorlichting van de Brusselse brandweer leert dat die z’n materiaal niet volgens het boekje aankoopt. Zo wordt de keuze voor een bepaalde leverancier niet gemotiveerd en gaat men soms buiten openbare aanbestedingen om, wat illegaal is. “Die feiten zijn niet nieuw”, zegt waarnemend directeur-generaal Thierry Mercken aan BRUZZ. “Er zijn al jaren problemen en iedereen weet dat.”

In de periode 2012-2015 nam het Rekenhof 138 contracten van de Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH) door, goed voor een bedrag van 9,2 miljoen euro.

Daarbij stelde het Rekenhof op grote schaal onregelmatigheden vast bij de keuze voor leveranciers van ambulances, brandstof, verzekeringen, gsm-abonnementen en dergelijke meer. Dat schrijft La Libre Belgique.

Geen openbare aanbestedingen
Zo kreeg de operationele poot geen steun van de administratieve diensten bij het uitschrijven van openbare aanbestedingen. Er was geen draaiboek en elke controle op het tot stand komen van contracten ontbrak, waardoor het risico op fraude stijgt.

Verschillende contracten werden ook toegekend buiten openbare aanbestedingen om, wat illegaal is vanaf een bepaald bedrag. De aankoop van brandstof bijvoorbeeld, goed voor 1,36 miljoen euro, gebeurde bij één leverancier, zonder dat andere spelers de kans hadden een bod te doen. Hetzelfde voor gas en elektriciteit, nog eens goed voor 2,5 miljoen euro.

Bij 60 van de 138 onderzochte contracten speelde de concurrentie niet, stelt het rapport, en voor 50 contracten daarvan is geen enkele uitleg voorhanden waarom men voor een bepaalde bieder gekozen heeft. Grote bedragen werden daartoe soms opgedeeld in vele kleintjes, zodat een openbare aanbesteding niet hoeft. Het gaat daarbij om de uitrusting van de brandweerlui, het rollend materieel enzovoort.

Niks nieuws
“Dat is niks nieuws”, reageert waarnemend  directeur-generaal Thierry Mercken aan BRUZZ. “Er zijn al jaren problemen en iedereen weet dat." 

De feiten dateren van voor Merckens aanstelling. “Men schiet nu op mij, maar dat is oneerlijk”, zegt hij. “Ik heb al iets proberen doen, zoals de aanstelling van een nieuw diensthoofd logistiek, gespecialiseerd in openbare aanbestedingen. Maar doordat men mijn aanstelling telkens met maar 6 maanden verlengt, kan ik niet veel doen.”

In La Libre laat Brussels parlementslid en fractieleider Vincent De Wolf (MR) intussen weten een parlementaire commissie te willen. Hij interpelleert daartoe vandaag/woensdag de regering.

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook