Brusselse brandweer op zoek naar 160 nieuwe werknemers

© PhotoNews
| De Brusselse brandweer wil de toekomstige werkkrachten geleidelijk inpassen binnen de structuur.

De Brusselse brandweer schrijft zo’n 160 vacatures uit voor tal van jobs die in de loop van volgend jaar ingevuld moeten raken. Naast 100 Franstalige brandweerlui, gaat het ook op zoek naar onderhouds- en administratief personeel.

Bij aanwervingen is de Brusselse brandweer gebonden aan een strikte taalwetgeving. Die zegt dat het personeelsbestand opgebouwd moet zijn uit 70 procent Franstaligen en 30 procent Nederlandstaligen.

“Dat zorgt ervoor dat er automatisch meer Franstalige brandweermannen- en vrouwen in aanmerking komen voor een job. Bij de vorige aanwervingsronde lag de focus op de Nederlandstaligen, waardoor nu de Franstaligen aan de beurt zijn. De nieuwe werkkrachten moeten in de eerste plaats voor een verjonging van het korps zorgen door de vele pensioengerechtigde brandweerlieden te vervangen", legt woordvoerder Walter Derieuw uit aan BRUZZ

Om te mogen solliciteren moet iedere kandidaat eerst een bekwaamheidsattest halen in het opleidingscentrum in Jurbise. “Zonder dat certificaat is het onmogelijk om je in te schrijven voor de vorming in Brussel”, zegt Derieuw.

Niet enkel vacatures voor brandweerman

De toename van het aantal Brusselaars heeft als gevolg dat er ook op andere afdelingen nood is aan extra personeel. “Naast de honderd vacatures voor de functie van brandweerman liggen er ook contracten klaar voor 15 officiers (10 Franstaligen en 5 Nederlandstaligen, red.). Bij het onderhouds- en administratief personeel komen er dan weer 35 banen vrij. Denk daarbij aan de dienst financiën of human resources."

Het is de bedoeling om dit aanwervingsproces gefaseerd te laten verlopen. “Het is niet mogelijk om iedereen op hetzelfde moment in te passen. We hopen dat de honderd nieuwe brandweermannen tegen het einde van volgend jaar volledig ingewerkt zijn", aldus Derieuw nog.

Wie zich geroepen voelt, kan meer informatie krijgen aan de stand van de Brusselse brandweer op het salon van de veiligheid, preventie en redding. Dat vindt plaats op 17 november in Brussels Expo.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?