Brusselse Diwan Awards krijgen Nederlandse en Duitse versie

Sara De Sloover
© BRUZZ
24/03/2017

Vanavond worden voor de vijfde keer de Diwan Awards uitgereikt, in een prijzenceremonie die succesvolle Belgen van Marokkaanse afkomst in de kijker zet. Het initiatief vindt navolging in Duitsland en Nederland. Daar worden in april en mei eigen Diwan Awards gehouden, verneemt onze redactie.

De Diwan Awards (‘diwan’ is Arabisch voor licht) benadrukken verdienstelijke en succesvolle Marokkaanse Belgen in twaalf verschillende categorieën, van sport en advocatuur tot artsen, ondernemers en artiesten. De initiatiefnemers willen met de prijzenregen een tegenwicht bieden aan de negatieve beeldvorming rond mensen van Marokkaanse afkomst.

Net zoals vorig jaar vinden de Diwan Awards vanavond plaats in Paleis 10 op de Heizel. Heel wat hoogwaardigheidsbekleders zullen erbij zijn. In 2016 kaapten Brusselaars tien van de elf trofeeën weg.

Zelfde trofee
Maar dit jaar komen er ook Nederlandse en Duitse versies van het evenement. “Niet door onszelf georganiseerd”, verduidelijkt Fatima Abbach, een van de drijvende krachten achter de verkiezing. “Er zijn een aantal mensen in het buitenland die ons al een aantal jaar volgen. Zij vinden de prijsuitreiking, en de manier waarop we een positieve boodschap uitdragen, inspirerend. Ze wilden echt exact hetzelfde doen, met dezelfde trofeeën, dezelfde filosofie.”

Het Deutsch-Marokkanisches Kompetenznetzwerk (DMK) is de partner die de Duitse editie organiseert op 29 april, de Nederlandse organisaties The Cedar Network en Bridgizz houden hun eigen Diwan Awards op 18 mei. Net als in België focussen de edities in de buurlanden uitsluitend op inwoners van Marokkaanse afkomst.

Geslaagd parcours
De Belgische editie van vorig jaar werd enigszins gekaapt door de actualiteit, omdat op diezelfde dag terrorist Saleh Abdeslam werd opgepakt in Molenbeek. Hoewel premier Michel vanwege de crisis uren te laat was, stond hij erop alsnog naar de awardceremonie te komen om haar positieve boodschap zo te ondersteunen.

“Wij kijken vooruit naar de toekomst”, zegt Abbach. “Het doel van haatzaaiers en terroristen is om je leven te beïnvloeden, om ons de mond dicht te snoeren. Dat gaan we dus niet doen.”

“We moeten het vertrouwen herstellen tussen de gemeenschappen. Sinds de aanslagen van vorig jaar in zowel Parijs, Brussel als Berlijn sluiten mensen zich op in hun eigen gemeenschap. Voor jongeren op de dool is het cruciaal dat ze voorbeelden van een geslaagd parcours kunnen zien bij mensen met eenzelfde achtergrond als zijzelf, mensen die evenmin alle kansen hebben gekregen.”

Daarom nodigen de organisatoren elk jaar groepen ook jongeren uit Brusselse buurthuizen uit op het verder erg chique evenement. “We horen van hun begeleiders dat ze er al weken naar uitkijken. Ze zijn zo blij dat ze hun buurt, die alleen negatief in het nieuws komt, even zullen kunnen achterlaten voor een mooie ervaring.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving, Jongeren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni