1787 Gokken krantenwinkel Gentsesteenweg 4

Brusselse en Waalse krantenwinkels dagen Nationale Loterij voor de rechter

© Belga
09/03/2023

Vision Presse, de vereniging van Waalse en Brussels krantenwinkels, daagt de Nationale Loterij voor de rechter vanwege de steeds grotere focus op online kansspelen. "Chapeau", klinkt het bij de Vlaamse collega's, die dezelfde problemen ervaren. "Al zijn er voorlopig nog geen plannen om ook naar de rechtbank te stappen."

De online applicatie van de Nationale Loterij breidt uit. Bepaalde spelen, zoals Whoohoo!, zullen binnenkort enkel nog digitaal beschikbaar zijn. "Oneerlijke concurrentie", hekelt de Franstalige beroepsfederatie. Dit systeem zou enkel dienen om "de speler af te leiden van de boekhandel".

Volgens het nieuwe contract dat krantenwinkels aan de Nationale Loterij bindt, moeten de winkeliers namelijk een minimumaantal spelers doorverwijzen naar de app. Gebeurt dat niet, dan wordt hun commissie beperkt tot een minimumbedrag.

"Bij ons is het probleem identiek", reageert Yannick Gyssens, voorzitter van Perstablo, dat de belangen behartigt van pers-, tabak- en lottoverkopers. "Knap dat onze Franstalige collega's deze stap ondernemen, want tegen de Nationale Loterij opboksen is niet simpel."

Als reactie op het nieuws van Vision Presse, kreeg Gyssens ook al vragen van Vlaamse ondernemers om een gelijkaardige actie te ondernemen. Dat is voorlopig nog niet aan de orde, zegt hij. "We proberen eerst een andere uitweg te zoeken."

Krantenwinkels ondersteund

De Nationale Loterij laat woensdagavond in een reactie weten de krantenwinkels sinds haar oprichting altijd ondersteund te hebben. "Dat is bovendien ook duidelijk opgenomen in het beheerscontract dat met de Belgische staat afgesloten werd op 13 september 2021", aldus de Nationale Loterij.

Op basis van statistieken voor 2022 blijkt volgens de Nationale Loterij dat de krantenwinkels haar voorkeurspartners blijven en voor 47 procent van de totale omzet zorgen.

De Nationale Loterij benadrukt voorts dat de Woohoo-spelen een wettelijke basis hebben. "De Nationale Loterij biedt binnen een strikt kader een zestigtal Woohoo-spelen aan, terwijl private houders van een licentie A+ en B+ tienduizenden kansspelen aanbieden zonder omkadering."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni