| Virginie Nguyen Hoang, op één van haar expo's over Caïro.

Brusselse fotografe wint Burgerschapsprijs

EC
© Belga
22/10/2019

De Brusselse fotojournaliste Virginie Nguyen heeft de Burgerschapsprijs gewonnen. Die prijs wordt al sinds 2005 door de Stichting P&V jaarlijks uitgereikt aan mensen en organisaties in binnen- en buitenland die zich op "een voorbeeldige manier inzetten voor een open, democratische en tolerante samenleving".

Ook de Nederlandse schrijver Geert Mak mocht dit jaar de Burgerschapsprijs in ontvangst nemen. Beide winnaars brengen een breder verhaal en visie op onze samenleving naar buiten via getuigenissen en portretten van gewone mensen: Mak in woord en Nguyen in beeld.

"In een samenleving die steeds meer wordt gedomineerd door het beeld, is het van groot belang ruimte te houden voor het woord, vooral om een kritische en reflexieve geest te vrijwaren. Met dit duo van laureaten wil de Stichting P&V deze dialoog symbolisch bevorderen", zegt voorzitter Olivier Servais.

Oorlogsfoto's

Virginie Nguyen is een jonge fotojournaliste die reist naar oorlogs- en conflictgebieden overal in de wereld. Niet alleen om nieuwsfoto's te maken, maar vooral om te vertellen wat de impact van oorlog is voor bewoners van die gebieden in hun dagelijkse bestaan. "Ze wil de verhalen vertellen van mensen die maar zelden een stem krijgen", luidt het. Ze stond ook mee aan de wieg van het collectief HUMA, een vzw met als doel mediareportages aan te bieden over kwetsbare publieken en belangrijke sociale kwesties die vaak onderbelicht blijven.

Geert Mak, onder meer bekend van zijn boek "In Europa", bereikt volgens de stichting een groot publiek, door zijn toegankelijke stijl en door via concrete verhalen van mensen en getuigen complexe evoluties begrijpelijk en tastbaar te maken voor de lezer. "Hij combineert een klassieke geschiedenisles met een journalistieke aanpak. De lezer krijgt zowel een ooggetuigenverslag als context en duiding bij wat er gebeurd is op het Europese continent."

De Stichting P&V werd opgericht in 2000 met de Groep P&V Verzekeringen als belangrijkste sponsor. De Stichting promoot participatie, emancipatie, solidariteit en burgerschap bij jongeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Virginie Nguyen Hoang , Geert Mak , Burgerschapsprijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni