Brusselse gemeenten starten inzamelactie voor Marokko

SVG
© BRUZZ
10/09/2023
Updated: 10/09/2023 17.52u

Zes Brusselse gemeenten slaan de handen in elkaar voor een inzamelactie na de aardbeving in Marokko. Die kostte al meer dan 2.000 mensen het leven. Wie tenten, matrassen, hygiënische spullen, dekens of zelfs noodgeneratoren wil doneren, kan die vanaf dinsdag naar een opslagplaats brengen in Anderlecht. "Samen met de federale regering bekijken we hoe die spullen, na het sorteren, naar Marokko kunnen worden getransporteerd," zegt Ridouane Chahid (PS), burgemeester van Evere.

De zes burgemeesters, allen van socialistische signatuur, zijn overeengekomen om het materiaal op één centrale plek te verzamelen: namelijk de Kanaaldijk 8 in Anderlecht. Dat depot gaat dinsdag open, wat de lokale besturen de tijd geeft om het in te richten.

Gezocht wordt naar zaklampen, veldbedjes, matrassen, tenten, dekens, hygiënische spullen en zelfs noodgeneratoren. "We zullen dan in functie van de noden in Marokko de gedoneerde producten sorteren," zegt dienstdoend burgemeester van Evere Chahid. Er wordt gevraagd geen kledij te brengen. Ook voedsel dat kan bederven is niet welkom. Eten in conserven kan wel.

In overleg met Defensie wordt gekeken hoe de spullen naar het getroffen rampgebied kunnen worden gebracht.

Wie geen spullen kan brengen, kan ook geld doneren aan het Rode Kruis, zo laten de burgemeesters weten, op het nummer BE72 0000 0000 1616 met de vermelding Marokko.

Het initiatief komt van de Stad Brussel, Evere, Koekelberg, Molenbeek, Anderlecht en Sint-Gillis. De burgemeesters overwegen om volgende week nog een tweede hub te openen, aan de Heizel.

Ook de gemeente Sint-Joost opent een inzamelpunt, in de Merinostraat, meldt burgemeester Emir Kir.

De jeugdwerking van Foyer steekt zelf de handen uit en is van plan om tijdens de herfstvakantie naar Agadir te trekken om van daaruit mee te werken aan de heropbouw in het getroffen gebied. Er zouden een dozijn Brusselse jongeren meegaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni