Brusselse gemeenten verdeeld over GAS-boetes

© FM Brussel
31/05/2013
Binnen het Brussels Gewest is er geen eenduidigheid over de toepassing van de nieuwe wet over de GAS-boetes. Dat blijkt uit een steekproef van stadsradio FM Brussel. Een aantal gemeenten gaat die toepassen, sommige niet, nog andere weten het niet. Voor 14- tot 16-jarigen wordt het moeilijk om in te schatten of ze een boete riskeren.

Donderdag keurde de Kamer van Volksvertegenwoordigers de uitbreiding van de Gemeentelijke Administratieve Sancties goed. De nieuwe wet bepaalt dat GAS-boetes voortaan aan jongeren vanaf 14 jaar kunnen worden opgelegd en dat de maximumbedragen van de boetes fors worden opgetrokken.

Gemeenten die de wet gaan toepassen zijn Etterbeek, Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek en Vorst.

De nieuwe GAS-wet zal niet toegepast worden in Brussel-Stad, Schaarbeek en Oudergem.

In Elsene, Ganshoren, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Gillis en Sint-Joost-ten-Node en Anderlecht is er nog geen duidelijkheid over de toepassing. De zaak is daar nog niet besproken, of er is nog geen akkoord over. Zo zegt Sint-Joost bijvoorbeeld dat de zaak nog niet is besproken, maar dat de toepassing van de nieuwe wet zeker geen prioriteit zal zijn.

De gemeenten die de wet niet zullen toepassen doen dat niet omdat ze inhoudelijke of praktische bezwaren hebben. Sommige gemeenten zetten bijvoorbeeld liever in op preventie, anderen vrezen dan weer dat de uitvoering van de wet te duur zal zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni