Brusselse gidsenvereniging: 'Kom naar de hoofdstad'

SDS
© brusselnieuws.be
29/03/2016

De vereniging Gidsen voor Brussel en België (GGB) roept Belgen, Nederlanders en Fransen op naar de hoofdstad te blijven komen. De gidsenvereniging zag alle klanten voor maart afhaken en een derde van de bezoekers voor begin april, net nadat de Brusselse toeristische sector de opdoffer van november had verteerd. "We willen de boodschap meegeven: blijf niet bij de pakken neerzitten."

Zowat alle boekingen in maart zijn geannuleerd, klinkt het bij de Gidsen Brussel België, een tweetalige vereniging die een 50-tal Brusselse gidsen groepeert die in elf talen rondleidingen geven. Voor de eerste helft van april laat ongeveer een derde van de klanten het afweten. Agentschap VisitBrussels had net nog aangekondigd dat het toerisme in Brussel na de terreurdreiging van november opnieuw op het oude peil stond, toen de terroristen toesloegen.

In een persbericht roepen de gidsen Belgen en toeristen uit de buurlanden op vooral naar Brussel af te blijven zakken, omdat “de multiculturele stad met zijn talrijke musea, kunstgalerijen en cultuurinstellingen, zijn gastronomie en biercultuur, zijn Marollen en zijn art nouveau nog steeds heel wat te bieden heeft.”

“Mensen die later in april hebben geboekt, wachten voorlopig nog even af”, zegt Erwin Simons, bestuurslid bij de GGB aan brusselnieuws.be. “Voor buitenlandse toeristen is het momenteel ook nog onzeker wanneer ze de luchthaven weer zullen kunnen gebruiken. Maar Belgen, Nederlanders en Fransen willen we de boodschap meegeven niet bij de pakken te blijven neerzitten. Brussel komt dit te boven. Ik heb de indruk dat er minder een sfeer van angst regeert, en meer een sfeer van: we gaan ons hier niet door klein laten krijgen.”

'In november grotere praktische problemen'
Bij de Vlaamse gidsenorganisatie Brukselbinnenstebuiten, waar 90 procent van de klanten Belg is, is er tot nu toe nog maar één annulering binnengelopen.

Stafmedewerker Bert De Bisschop merkt dezelfde angsten, maar meer dan in november “een sfeer van solidariteit, een mentaliteit van ‘we gaan ons niet laten doen'."

Hij wijst ook op een objectief verschil met de situatie in november. “Nu zijn we na twee dagen al opnieuw naar dreigingsniveau 3 gegaan, het niveau waarmee wij al maanden leven. In november zaten we een week lang op niveau 4, met grotere praktische problemen tot gevolg. De metro reed niet, er was maar heel weinig openbaar vervoer, openbare gebouwen waren maar beperkt toegankelijk. Dat maakte het voor bezoekers lastiger.”

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie , Aanslagen Brussel 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni