Brusselse huisartsen willen betere samenwerking rond geestelijke gezondheid

© Belga
06/06/2019

De Federatie van de Brusselse Huisartsenverenigingen (FBHAV) heeft donderdag haar "Witboek van de Geestelijke Gezondheid" voorgesteld. Met de publicatie willen de huisartsen oproepen tot actie en tot het opentrekken van het debat rond de gebrekkige toegang tot geestelijke gezondheidszorg.

Een jaar geleden lanceerde de FBHAV het Zwartboek, een alarmkreet met twaalf eisen over de behoefte van huisartsen voor ondersteuning op gebied van geestelijke gezondheidszorg. Het Witboek wordt aangekondigd als een kreet van hoop.

Voor de totstandkoming van het boek gingen de huisartsen via focusgroepen aan de slag met de hoofdthema's van de twaalf eisen uit het Zwartboek. Ze kwamen tot drie hoofdprioriteiten. Zo pleiten ze voor de oprichting van een ondersteuningscel die heel Brussel dekt en toegankelijk is voor alle eerstelijns professionals. Deze cel zal de klinische situatie van de patiënt evalueren en daarna doorverwijzen naar de onmiddellijke zorg.

'Verbindingsverpleegkundige'

Een tweede hoofdpunt is het overleg met en rond de patiënt. De huisartsen vinden dat de hervorming niet moet steunen op overleg van werkgroepen, maar wel op klinisch overleg waarbij de betrokken actoren nauw samenwerken.

Tenslotte moet de samenwerking tussen de huisartsen en de ziekenhuizen verbeteren. Concreet vragen de huisartsen de creatie van de functie "verbindingsverpleegkundige" in het ziekenhuis, zodat het ontslag van de patiënt uit de psychiatrische instelling kan voorbereid en opgevolgd worden.

De FBHAV richt deze aanbevelingen in de eerste plaats tot de Brusselse politieke wereld, maar ook tot de samenleving in haar geheel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Brusselse huisartsenkring, huisartsen, geestelijke gezondheidszorg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni