Brusselse jeugdhuizen: meer diversiteit, korter engagement

© BRUZZ
03/11/2017

Zaterdag vieren tien Brusselse jeugdhuizen de ‘dag en nacht van de jeugdhuizen’, een jaarlijkse hoogmis met workshops, freestyle en dj’s. De Brusselse jeugdhuizen doen het goed. "Er komt veel volk over de vloer en er is meer verscheidenheid. Al is het engagement wel korter geworden”, zegt Thierry Wellens van Jeugdhuizen Ondersteuning Brussel (JOB).

“Vroeger engageerden mensen zich voor zes, zeven jaar. Nu komen jongeren naar jeugdhuizen met een project, een dansvoorstelling bijvoorbeeld, en na het project zijn ze weg. Waarna het jeugdhuis weer nieuwe jongeren aantrekt”, aldus Wellens.

“Per jeugdhuis zijn er wel nog altijd 10 à 40 vrijwilligers die het jeugdhuis draaiende houden, met 20 tot 50 bezoekers per activiteit. Algemeen kun je stellen dat er in de week minder activiteiten zijn, maar dat die meer volk trekken.”

Jeugdhuizen blijven dus populair. “De Schakel in Sint-Lambrechts-Woluwe kent een groeiend aantal leden. Ook de Alleman in Oudergem en ’t Schab in Evere staan nu in bloei. Dat is typisch aan jeugdhuizen: de populariteit verloopt in golven.

Wat alle jeugdhuizen gemeen hebben, is een toenemende openheid, zowel qua activiteiten als qua publiek, aldus Wellens. “Een echt metaljeugdhuis heb je bijvoorbeeld niet meer. Jeugdhuizen evolueren naar ruimtes waar alles kan. Neutraler, maar ook diverser. We bereiken nog steeds vooral een middenklassepubliek, maar de laatste vijf jaar is dat toch al flink veranderd.

Op zaterdag 4 november vieren de jeugdhuizen in Vlaanderen en Brussel hun eigen bestaan. “In Brussel komen we in Salle de la Jeunesse, niet ver van het Sint-Katelijneplein, samen. Er is een brunch, er zijn workshops, een freestyle en daarna komen de dj’s.”

Meer info over het evenement vind je hier. Op onderstaand kaartje staan de tien Brusselse jeugdhuizen. Klik voor details op de rode bolletjes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni