Brusselse kinderen krijgen toch nog Vlaamse schooltoelages

© Erasmushogeschool

In de vernieuwde Vlaamse kinderbijslag, het zogenaamde Groeipakket, dat de Vlaamse regering vandaag heeft goedgekeurd, zitten ook nog financiële steunmaatregelen voor Brusselse schoolgaande kinderen. Op een Brusselse kinderbijslag is het nog wachten, maar Brusselse kinderen die naar een Vlaamse crèche of school gaan, maken wel nog kans op een Vlaamse kinderopvangtoeslag, kleutertoeslag en schooltoeslag.

Sinds de zesde staatshervorming is elk gewest afzonderlijk bevoegd voor de kinderbijslag. De Brusselse regering kon nog geen akkoord sluiten, in Vlaanderen stelde minister van Welzijn Jo Vandeuren (CD&V) de vernieuwde Vlaamse kinderbijslag voor: het Groeipakket. Dat plan omvat niet alleen de kinderbijslag zelf, maar ook de toelages voor (kansarme) schoolgaande kleuters en kinderen.

Lobbywerk Brusselse CD&V
In de eerste versies van het plan was voorzien dat ouders van Brusselse kinderen in de Nederlandstalige kinderopvang of het Nederlandstalig kleuteronderwijs geen aanspraak maakten op die toeslagen. Maar uiteindelijk is daar toch nog verandering in gekomen. De Brusselse CD&V heeft daar naar eigen zeggen zwaar voor gelobbyd: “Ik denk dat ons werk een doorslaggevende rol heeft gespeeld”, zegt Vlaams parlementslid Joris Poschet. “Het is belangrijk dat de Vlaamse Gemeenschap voluit blijft investeren in de toekomst van onze jongste Brusselaars.”

Concreet kunnen Brusselse kinderen die naar een Vlaamse instelling gaan, op volgende toelages aanspraak maken:

  • Kinderopvangtoeslag

Elk kind dat naar een door Vlaanderen vergunde kinderopvang in Vlaanderen of Brussel gaat, krijgt 3,17 euro per opvangdag.

  • Kleutertoeslag

Deze toeslag is te verkrijgen voor kleuters van drie jaar oud die ingeschreven zijn in een door de Vlaamse Gemeenschap erkende onderwijsinstelling in Vlaanderen of Brussel, voor en kinderen van vier jaar die ingeschreven blijven en voldoende aanwezig zijn op school: zij krijgen 150 euro per jaar. Concreet kunnen Brusselaars voor hun kleuter 300 euro cash krijgen, als die op zijn/haar 3de en 4de naar de kleuterschool gaat.

  • Schooltoeslag

Deze toelage is inkomensgebonden: enkel kinderen die opgroeien in een gezin met een lager inkomen maken hier aanspraak op. Ook hier is de voorwaarde dat ze naar een door de Vlaamse Gemeenschap erkende onderwijsinstelling in Vlaanderen of Brussel gaan. Het bedrag is afhankelijk van het inkomen van het gezin en wordt per schooljaar toegekend.

3-5 jaar: gemiddeld 98 euro per jaar

6-12 jaar: gemiddeld 148 euro per jaar

12-18 jaar: gemiddeld 682 euro per jaar

18+: 50 euro per jaar (bovenop studietoelage)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nog 20 bedden vrij in winteropvang

samenleving 1519472350

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook