Brusselse luchtvervuiling blijft probleem

© FM Brussel
19/03/2013
België is een van de acht Europese landen die de toegelaten norm voor luchtvervuiling blijft overschrijden. “Brussel speelt daar een belangrijke rol in.”

Het Europees milieuagentschap meldde maandag dat de luchtkwaliteit in de Europese Unie verbetert. In 2011 doken opnieuw vier extra landen onder de normen voor luchtvervuiling. Die normen betreffen fijn stof, stikstofdioxide en zwaveloxide.

Acht landen slagen er nog steeds niet in om de Europese normen te halen. België is daar een van. "En Brussel speelt een belangrijke rol in die score", zegt Frans Fierens van de intergewestelijke cel voor het Leefmilieu aan FM Brussel.

"De luchtkwaliteit in Brussel is de laatste jaren verbeterd, maar nog niet genoeg", zegt Fierens. "Er zijn nog altijd problemen met fijn stof en stikstofdioxide. De belangrijkste reden waarom we in Brussel de norm niet halen voor stikstofdioxide is de verdieseling van het wagenpark en ook de toename van het verkeer."

Het probleem in Brussel stelt zich vooral op plaatsen met veel verkeer, zoals de binnenstad en de drukke verkeersassen. In residentiële wijken is de toestand beter.


Vooral een slechte score voor stikstofdioxide en niet-methaanhoudende vluchtige organische componenten (NMVOC)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni