| Het standbeeld van Leopold II aan het Troonplein werd in het verleden al meermaals beklad met rode verf

Brusselse meerderheid vraagt dekolonisering van openbare ruimte

© Belga
04/06/2020

De meerderheidspartijen in het Brussels Parlement - PS, Ecolo, Défi, Groen, Open VLD en One.brussels - vragen in een voorstel van resolutie om de openbare ruimte in het Brussels Gewest te dekoloniseren. Ze roepen de Brusselse regering op een werkgroep op te richten om onder andere een inventaris op te maken van de namen van openbare pleinen en straten die een verwijzing bevatten naar de erfenis van de Belgische koloniale geschiedenis.

Daarnaast verzoeken ze de regering een stuurgroep op te richten van deskundigen en personen uit het maatschappelijk middenveld, die concrete voorstellen in het kader van het contextualiseren en/of verplaatsen van koloniale overblijfselen naar musea moeten doen. De tekst roept ook op om nieuwe wegen en infrastructuren in het algemeen te vernoemen naar personen - rekening houdend met genderdiversiteit - die zich tegen de kolonisatie hebben verzet.

"In een wereldstad als Brussel kunnen we geen genoegen nemen met verwijzingen naar een eenzijdig beeld van ons koloniaal verleden. Het is vanzelfsprekend dat heel onze openbare ruimte inclusie ademt. Waar dat nu niet het geval is, moet dat veranderen", vindt Soetkin Hoessen (Groen).

'Contextualisering'

"De laatste dagen werd een petitie die oproept om alle Leopold II-standbeelden weg te halen, tienduizenden keren getekend. Of we hem helemaal uit het straatbeeld willen wissen, is een discussie die de Brusselaars moeten voeren", aldus Hilde Sabbe (One.brussels).

"Laten we werken aan een contextualisering van deze koning-bouwheer van Brussel, die als alleenheerser verantwoordelijk was voor de misdaden tegen de inwoners van de toenmalige Congo-vrijstaat", gaat Sabbe verder. "Alleen door het verleden te erkennen, kunnen we herkennen hoe dit verleden en haar koloniale denkbeelden doorwerken in het heden."

Guy Vanhengel (Open VLD): "We moeten er ons van bewust zijn dat racisme zijn oorsprong vindt in denkbeelden geërfd uit een duister koloniaal verleden. In de hoofdstad, de meest kosmopolitische stad van Europa, dient een niet mis te verstaan beleid te worden gevoerd ten opzichte van beelden, plaatsnamen en symbolen zodat het voor eenieder duidelijk is dat kolonialisme en racisme er worden veroordeeld."

BRUZZ maakt een vierdelige podcastreeks over de sporen van de kolonisatie van Congo in Brussel. Elke zaterdag kan je een nieuwe aflevering beluisteren.

Luister hier naar de eerste aflevering van 'Wandelen naar Congo'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, dekolonisering, Brussels Parlement, koloniaal verleden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni