'Brusselse mis' in Jette neemt actualiteit onder de loep

© Dirk VannetelboschFacebook
| De Jetse priester Dirk Vannetelbosch brengt de mis in het Brusselse dialect en met de nodige 'zwanze' en typisch Brusselse uitdrukkingen.
Updated: 05-01-2018 - 12:08

Naar jaarlijkse traditie is de mis in de Sint-Pieterskerk in Jette op de eerste zondag van het jaar in het Brussels gehouden. En die lokte heel wat nieuwsgierigen: vijfhonderd mensen woonden de mis bij. Het is al de 14de keer dat het dialect een plaats krijgt in de Jetse mis. De opbrengst van de offerande wordt geschonken aan het goede doel.

De bijzondere mis in het Brussels begon om 10 uur in de Sint-Pieterskerk in Jette. De gemeente had opgeroepen ruim op tijd te zijn, omdat ze veel volk verwachtte. Vijfhonderd mensen daagden uiteindelijk op voor de mis, terwijl dat er anders gemiddeld 150 zijn.

Het evangelie in het Brussels horen is immers geen alledaags iets. De Jetse priester Dirk Vannetelbosch leidt de mis in het Brusselse dialect en met de nodige 'zwanze' en typisch Brusselse uitdrukkingen. In zijn toespraak had Vannetelbosch het over de actualiteit, zoals de verkoop van Anderlecht, de Brusselse rellen of het nationaal stadion.

Maar er wordt natuurlijk ook gedacht aan de medemens en de armen. De opbrengst van de omhaling met de schaal tijdens de ceremonie gaat integraal naar het goede doel vzw Een Hart Voor Elkaar. Met de schenkingen maakt de organisatie overlevingsrugzakken die het uitdeelt aan de Brusselse daklozen. In de rugzakken zitten allerlei handige spullen zoals een matje, een deken, sokken, een onderbroek, een wintertrui en een regenjas.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?