Brusselse moslims stellen charter op tegen ideeën haatpredikers

SDS
© brusselnieuws.be
10/03/2015

Een groep Brusselse moslims heeft genoeg van de invloed die haatpredikers uitoefenen op hun kinderen. De groep heeft een charter met daarin acht principes van de rechtstaat opgesteld, en vraagt aan politici dat alle imams en islamleerkrachten dit charter ondertekenen. "Het gevaar komt steeds dichterbij."

Belgische jonge moslims die naar Syrië trekken om er mee te vechten in een buitenlands conflict, aanslagen van radicale jihadisten in Parijs en een dodelijke schermutseling met de politie in Verviers: het platform ‘Initiatives citoyennes pour un islam de Belgique’ wordt steeds ongeruster over de oprukkende radicalisering. In de groep zitten zelfs een paar moeders die hun zonen in Syrië zagen sterven.

“Buitenlandse moslims komen naar hier, gespecialiseerd in indoctrinatie van onze jongeren”, zegt Khalil Zeguendi (63) aan brusselnieuws.be. Zeguendi is gepensioneerd MIVB-medewerker en hoofdredacteur van het maandblad Le Maroxellois. “Voor ons moeten de waarden van onze westerse samenleving boven alle andere waarden en overtuigingen gaan. Wij willen een moderne islam die de waarden van dit land respecteert. Daarom hebben we een waardencharter opgesteld.”

In het charter: acht basisprincipes van de westerse democratie, zoals de gelijkheid van man en vrouw, de vrijheid van meningsuiting, en het primaat van de burgerlijke wet boven religie.

“We vragen aan politici dat zij voor hun gesprekspartners wat moslimzaken aangaat, voortaan kiezen voor mensen die hun steun aan dit charter betuigen”, zegt Zeguendi. “Nu zijn het nog te vaak imams die zich niet aan de westerse basiswaarden houden en voorstander zijn van bijvoorbeeld polygamie of de sharia.”

België-opleiding voor imams
Om die reden wil het platform ook een opleiding van zes maanden voorzien voor nieuwe islamleerkrachten, gevangenisaalmoezeniers en imams. “Zodat die mensen de Belgische waarden goed begrijpen, en leren hoe het hier werkt. Daar zitten we nu over samen met experts, en willen we over twee à drie maanden mee beginnen, bijvoorbeeld één avond per twee weken. We vragen aan de minister van Justitie dat ze nieuwkomers voor een dergelijke opleiding zouden uitnodigen.”

De leden van het collectief zijn ongerust, zegt Zeguendi. “Vroeger speelde de oorlog zich af in Irak en Afghanistan. Nu zijn de aanslagen vlakbij, in Parijs, Brussel, Verviers. Het gevaar nadert elke dag. We moeten het hoofd bieden aan die mensen die onze jongeren hersenspoelen. De meerderheid van de moslims wil in vrede leven.”

Door de recente gebeurtenissen merken de initiatiefnemers immers elke dag ook dat de vooroordelen tegenover moslims toenemen. “We moeten de gemoederen bedaren. Belgen die het nieuws niet al te gedetailleerd volgen, scheren ons steeds vaker over een en dezelfde kam, de vooroordelen nemen toe. Dat is een normaal gevolg.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni