Brusselse politie

Brusselse politie en parket pakken samen geweld tegen politie aan

© Belga
17/12/2020
Updated: 17/12/2020 12.41u

De verschillende Brusselse politiezones en het Brusselse parket gaan samen het geweld tegen politiemensen aanpakken. Zo zal er maandelijks over dergelijke feiten gerapporteerd worden en komt er bij het parket een aanspreekpunt. Dat hebben ze beslist op een overlegvergadering, zo melden procureur des Konings Jean-Marc Meilleur en commissaris Michel Goovaerts, de voorzitter van de conferentie van korpschefs.

De voorbije weken en maanden hebben er zich, onder meer in Brussel, verschillende incidenten voorgedaan waarbij politiemensen het slachtoffer geworden zijn van geweld door mensen die ze wilden arresteren of door omstaanders. Zo werd een agent van politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene eind november nog naar het ziekenhuis overgebracht na een schermutseling tijdens een mondmaskercontrole.

Eind november stuurde het college van procureurs-generaal daarover al een aangepaste omzendbrief rond, waarin onder meer stond dat verdachten van geweld tegen de politie, met arbeidsongeschiktheid tot gevolg, steeds voor de parketmagistraat moeten verschijnen en verhoord worden, en dat dergelijke dossiers niet meer zonder gevolg kunnen geklasseerd worden.

Betere rapportering en communicatie

Naar aanleiding van die omzendbrief hielden het Brusselse parket en de zes Brusselse politiezones een overlegvergadering. Daarop is beslist dat de politiezones maandelijks over dergelijke incidenten zullen rapporteren aan het parket. Daarnaast wordt er werk gemaakt van de kwaliteit van de processen-verbaal en zal er intensiever gebruik gemaakt worden van de snelrechtprocedure, dankzij een toename van het aantal snelrechtzittingen.

"Om de doorstroming van de dossiers bij het parket goed op te volgen, zal er één aanspreekpunt op het parket aangesteld worden," zegt woordvoerster van het Brusselse parket Willemien Baert. "De initiatieven met betrekking tot het gebruik van bodycams zijn ook ter sprake gebracht. Die initiatieven worden opgevolgd, maar momenteel is er nog geen duidelijkheid over wanneer die initiatieven al dan niet toegepast kunnen worden."

Parket en politie hebben ook oog voor het geweld dat door politieagenten gepleegd wordt, en voorzien daarover een regelmatig overleg met de interne controlediensten. Het parket zal ook deelnemen aan een werkgroep 'politionele integriteit', die opgericht wordt door het college van korpschefs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , geweld tegen politie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni