Brusselse politie pakt vier bagagedieven op

Controle zuidstation Controle zuidstation
© BRUZZ
| De dieven spraken reizigers aan om ze te wijzen op een vlekje op hun kleding, en sloegen daarna hun slag.
© BRUZZ
| De dieven spraken reizigers aan om ze te wijzen op een vlekje op hun kleding, en sloegen daarna hun slag.

De Brusselse politie heeft woensdag vier mannen opgepakt die zich schuldig zouden gemaakt hebben aan verschillende bagagediefstallen in de Brusselse stations. Bij een huiszoeking in het pand waar ze verbleven trof de politie ook heel wat gestolen spullen aan. Dat meldt het Brusselse parket vrijdag.

De vier dieven maakten gebruik van de zogenaamde techniek van de vlek om hun slag te slaan. Daarbij maakten ze de kleding van het toekomstige slachtoffer vuil met mayonaise, jam of een ander voedingsmiddel, waarna ze het slachtoffer daarop attent maakten en met een zakdoek probeerden de vlek te verwijderen.

Op die manier werd de aandacht van het slachtoffer helemaal afgeleid zodat een medeplichtige gewoon de onbeheerde tas of koffer kon grijpen en onder het toeziend oog van een derde medeplichtige op een zo natuurlijk mogelijke manier kon vertrekken.

Voorlopig wordt het viertal gelinkt aan dertien dergelijke feiten maar mogelijks hebben ze er nog meer gepleegd. Bij een huiszoeking in het pand waar ze verbleven, in Anderlecht, vonden de speurders immers niet alleen een laptop die enkele dagen eerder in het Centraal Station was gestolen, maar ook een dertigtal rugzakken, twee valse identiteitskaarten en verschillende vreemde valuta's.

De verdachten werden door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst. Een van hen stond bovendien geseind omdat hij al twee veroordelingen had opgelopen, één van 30 maanden cel en een tweede van 10 maanden cel.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?