Brusselse politie verscherpt toezicht op naleving maatregelen

© PhotoNews
| Naleving lockdownmaatregelen om het coranavirus in te dijken: verscherpte politiecontroles door politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene.
Updated: 01-08-2020 - 08:26

De lokale politie van de zone Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst) gaat scherper toezien op de naleving van de maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad heeft ingevoerd in de strijd tegen de coronapandemie. Dat meldt de politiezone vrijdag. De aanwezigheid van de politieploegen op het terrein en de controles worden versterkt, klinkt het. "We voorzien patrouilles te voet en gemotoriseerd, evenals regelmatige doorgangen op drukbezochte plaatsen", zegt korpschef Jurgen De Landsheer. Ook in de andere Brusselse politiezones zal gecontroleerd worden op het dragen van mondmaskers en de andere coronamaatregelen.

De politie blijft de voorrang geven aan bewustmaking en dialoog met de burgers, zodat die de getroffen maatregelen, zoals het dragen van een mondmasker en het verbod op alcoholgebruik op de openbare weg in bepaalde buurten, kunnen naleven. Daarvoor wordt nauw samengewerkt met de preventiediensten van de gemeenten. "Maar als de regels niet worden nageleefd, zullen we moeten overgaan tot het vaststellen van de inbreuken en zullen er processen-verbaal worden opgesteld, zegt de korpschef.

"We zullen ook toezicht houden op de naleving van maatregelen in de horeca en de winkels. Hoewel in de drie gemeenten de overgrote meerderheid van de burgers en bedrijven de maatregelen naleeft, zijn er nog steeds uitbaters die de voorzorgsmaatregelen niet ernstig nemen. We hebben enkele waarschuwingen gegeven, maar in sommige gevallen moesten en zullen we sancties treffen, wat kan leiden tot de sluiting."

De burgemeesters van de drie gemeenten van de zone, Fabrice Cumps, Stéphane Roberti en Charles Picqué, herhalen ook de noodzaak om de maatregelen na te leven. "De verleiding zal groot zijn, bij mooi weer, om de maatregelen te versoepelen, om elkaar te ontmoeten", klinkt het bij hen. "De besmettingscijfers en de maatregelen van de federale overheid herinneren er ons echter aan dat we gezamenlijk waakzaam moeten blijven en op elkaar moeten letten."

Ook in andere politiezones

Ook in de andere Brusselse politiezones wordt het toezicht strenger. "Mondmaskers dragen waar dat verplicht is, is natuurlijk van het grootste belang", zegt Ilse Van de Keere, woordvoerster van de politie Brussel Hoofdstad/Elsene. "De stad Brussel en Elsene hebben pictogrammen geplaatst om die zones aan te duiden. Morgen beginnen de solden en we zullen streng toezicht houden in de winkelstraten. Ook in de horecazaken zullen we controleren hoeveel mensen er aanwezig zijn en hoe laat ze sluiten."

In de zone Marlow (Ukkel/Oudergem/Watermaal-Bosvoorde) is vrijdagavond en zaterdag een bijzonder dispositief voorzien, zegt woordvoerder Laurent Masset: "Het wordt goed weer, er zal waarschijnlijk meer volk buiten zijn en we zullen meer moeten opletten. We zullen soepel zijn met de mensen die de regels volgen als we hen daarop wijzen, maar heel wat minder voor het sluitingsuur van winkels, restaurants en nachtwinkels."

In de zone Montgomery (Etterbeek/Sint-Lambrechts-Woluwe/Sint-Pieters-Woluwe) zijn de controles sinds woensdag verstrengd. Dit weekend vinden enkele markten plaats, waar de politie toezicht zal houden op het dragen van mondmaskers, naast de straten waar dat door de verschillende gemeentes al opgelegd is.

Ook in de zones Brussel Noord (Schaarbeek/Evere/Sint-Joost-ten-Node) en Brussel West (Jette/Ganshoren/Koekelberg/Sint-Agatha-Berchem/Sint-Jans-Molenbeek) zal de politie controleren of iedereen een mondmasker draagt waar dat verplicht is, en of de horecazaken zich houden aan het sluitingsuur en de andere maatregelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?