'Brusselse regering hield controle Samusocial tegen'

© Belga
05/09/2017

De bevoegde ministers werden binnen de regering tegengewerkt om op te treden tegen Samusocial. De plannen om een waarnemer te sturen naar de daklozenorganisatie werden tegengehouden en de bevoegde ministers gingen niet akkoord met het antwoord dat het kabinet-Vervoort (PS) had opgesteld als antwoord op het rapport van de inspectie van Financiën aan Samusocial. Dat verklaarde Evelyne Huytebroeck (Ecolo), van 2004 tot 2014 bevoegd collegelid, tijdens haar hoorzitting in de onderzoekscommissie Samusocial.

De commissie startte dinsdag een serie hoorzittingen met de ministers die de laatste jaren bevoegd waren voor de Bijstand aan Personen in de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Na Huytebroeck komt nog Brigitte Grouwels aan het woord, die tussen 2009 en 2014 bevoegd was.

Huytebroeck wees in haar inleidende uiteenzetting op de spanningen die er reeds in de jaren '90 bestonden in de sector van het daklozenbeleid. Het ging volgens haar om spanningen tussen de verschillende organisaties, tussen Samusocial en de bevoegde kabinetten, en tussen de politieke partijen onderling.

La Strada
Al vanaf 1990 werd er over de oprichting van een referentiecentrum gesproken. Dat gebeurde uiteindelijk in juni 2007 met het steunpunt La Strada. Dat de leiding in handen kwam van Ann Herscovivi heeft volgens Huytebroeck niets te maken met het feit dat ze een partijgenote was. "Er waren 13 kandidaten", klonk het.

La Strada werd van bij het begin tegengewerkt door Samusocial en het leidend duo Yvan Mayeur/Pascal Peraïta. "Zij voerden een permanente chantage waarbij ze ermee dreigden geen winteropvang te zullen organiseren indien men niet op hun vragen zou ingaan", aldus Huytebroeck. De relatie met de twee verslechterde verder in de loop van de legislatuur, voegde ze eraan toe.

Tegenwerking
Volgens Huytebroeck werd in januari 2013 het plan om een waarnemer van het GGC-college naar Samusocial te sturen "tegengehouden door de minister-president", toen nog Charles Picqué (PS). Wel werd in juni, wanneer Vervoort (PS) de functie overnam, een rapport gevraagd aan de inspectie van Financiën over de aanwending van subsidies, dat een aantal disfuncties blootlegde.

"Welk gevolg werd gegeven aan dat rapport?", wilden meerdere commissieleden weten. "Het lijkt erop dat het dossier is blijven liggen", vond Hannelore Goeman (SP.A). Pascale Peraïta raakte haar OCMW-woning kwijt en de subsidies werden terugbetaald, stelde ze. Een antwoord aan Samusocial van het GGC-college kwam er echter niet omdat de bevoegde ministers niet akkoord gingen met het ontwerp dat door het kabinet van de minister-president werd opgesteld.

Evelyne Huytebroeck verklaarde ook niet op de hoogte geweest te zijn van de zitpenningen die bij Samusocial werden uitgekeerd, omdat het om een private vzw ging. Maar de gewezen minister kreeg wel het verwijt van Liesbet Dhaene (N-VA) en de MR dat ze zo laat in actie geschoten is, in 2013 pas, terwijl ze reeds vanaf 2004 in functie was.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni