debaets_facebook

Brusselse regering stelt actieplan tegen homofobie op

TDN
© BRUZZ
17/10/2017

Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) zal een actieplan opstellen om homofobie in de hoofdstad aan te pakken. "We kunnen niet langer passief toekijken op het geweld en de discriminatie tegen holebi's", reageert Debaets.

Binnen de holebigemeenschap werd 90 procent al slachtoffer van geweld. Drie op tien heeft zelfs al zwaar fysiek geweld ervaren. Het Brusselse plan bestaat uit 23 verschillende luiken en zet vooral in op het monitoren van geweld tegen holebi's, het beter opleggen van de bestaande regelgeving en sensibilisering. "De komende dagen wordt het overleg met de sector opgestart", aldus Debaets. Vandaag praat ze al met verschillende actoren in holebikringen.

Terugbetaling gynaecoloog
Behalve geweld zijn er ook praktische drempels voor holebi's. Een transgender die concrete stappen onderneemt, moet daarvoor een gynaecoloog opzoeken. Dat bezoek wordt niet terugbetaald door de ziekteverzekering, omdat de transgender nog niet officieel het andere geslacht aanneemt. Het actieplan vraagt daarom een uitzondering in de terugbetaling.

Zelfs een appartement kopen is voor een transgender geen evidentie. Een verzekeringsbedrijf kan namelijk weigeren een levensverzekering te verkopen, omdat transgenders een risicogroep blijken. De verzekeringsmakelaars moeten gesensibiliseerd worden en de transgender moet sneller klacht indienen wegens discriminatie, schrijft de eerste versie van het actieplan voor.

Opleiding politie en sensibilisering
Andere maatregelen zijn vormingen voor de politie om beter om te gaan met aangiftes van geweld tegen holebi's. De drempel om aangifte te doen is momenteel nog te hoog, vindt Debaets. De staatssecretaris zal de holebigemeenschap blijven aansporen om klacht neer te leggen. Brusselse scholen zullen hun leerlingen meer bewust moeten maken van de verschillende vormen van seksualiteit.

"We hebben een erg grote holebigemeenschap in Brussel. Van de ongeveer 200 Belgische LGBT+-verenigingen zijn er ruim 50 gebaseerd en actief in het Brussels gewest. We zijn het aan hen verschuldigd om voortrekker te zijn en garant te staan voor gelijke rechten voor iedereen. Onze diversiteit is immers een verrijking voor onze stad en samenleving", verklaart Debaets.

De Brusselse staatssecretaris hoopt dat de federale regering in navolging van het Brussels actieplan stappen zet voor een nationaal actieplan. Federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) hoopt midden december een eerste versie van een interfederaal actieplan klaar te hebben, zo liet ze in De Morgen optekenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni