Brusselse regering voert gendertest in

© brusselnieuws.be
28/03/2012
Elke minister van de Brusselse regering moet voortaan op voorhand nagaan welke gevolgen zijn of haar beleid heeft voor mannen en voor vrouwen.

Vorige week vrijdag werd de ordonnantie 'gender mainstreaming' van Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille (Groen) op één onthouding na unaniem goedgekeurd in het Brussels parlement. In 2010 werd het idee van de gendertest al voorgesteld.

Concreet legt de Brusselse regering zichzelf hiermee de verplichting op om de impact van de maatregelen die ze wil nemen, af te toetsen aan de situatie van vrouwen en mannen. Zo wil het Gewest man en vrouw in haar beleid gelijk behandelen en discriminatie vermijden.

"Bijvoorbeeld bij de heraanleg van pleintjes in een wijkcontact voorziet men vaak in voetbal- of basketbalterreinen. Deze worden bijna uitsluitend door jongens gebruikt en dus creëert de overheid hier een ongelijkheid," laat de staatssecretaris weten in een persbericht. "Dit betekent niet dat dit soort investeringen niet meer zullen kunnen. Maar we zouden dan ook maatregelen kunnen nemen om bijvoorbeeld meisjes en vrouwen aan deze sporten te laten participeren of om bijkomend te investeren in initiatieven die meer op hen gericht zijn."

Een ander voorbeeld werd reeds uitgevoerd en vinden we terug bij het fiestdeelsysteem Villo. Daar werd bewust gekozen voor een vrouwelijk fietsmodel, omdat een mannelijk model de indruk zou kunnen geven dat fietsen een mannenzaak is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni