Brusselse sportclubs willen niet klikken

© tvbrussel
29/12/2010
De Brusselse sportclubs reageren verontwaardigd op de oproep van aftredend minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom (Open VLD) om jongeren met een afwijkend gedrag in de gaten te houden en zelfs bij de politie aan te geven. Of zoals ze dat bij die sportverenigingen noemen: om te klikken.

De oproep van minister Turtelboom om sportclubs en scholen in te schakelen tegen wat zij de radicalisering van sommige jongeren noemt, valt bij de Brusselse sportclubs niet bepaald in goede aarde.

"De bedoeling is dat sportclubs de signalen snel opvangen wanneer iemand zijn gedrag verandert, iemand zich afsluit van de samenleving en zich informeert via bepaalde websites," verduidelijkt minister Turtelboom.

"Dat wil dan zeggen dat ik in mijn club moet gaan zoeken welke jongeren vatbaar zijn voor terrorisme," reageert Dieter Truyen van de Brussels Jiu Jitsu Academy. "Wie bedoelt ze daarmee? Moslimjongeren waarschijnlijk. Ik vind dit dus een misplaatste oproep tijdens deze kerstperiode van verdraagzaamheid."

Bij de politie gaan klikken vinden de sportclubs al helemaal te gek. "De politie informeren, dat valt buiten onze bevoegdheden," zegt Tom Flachet van de Brussels Boxing Academy. "Op die manier winnen we het vetrouwen van de jongeren nooit."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie