Brusselse spruitjes naar de maan

Over enkele jaren groeien er misschien spruiten op de maan. Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA wil het in alle geval proberen. De Kuulkappers in Sint-Gillis zijn erg opgezet met dit opmerkelijk experiment.

De Kuulkappers zetten de folkloristische traditie van Sint-Gillis verder. De bewoners van die gemeente werden de Kuulkappers genoemd omwille van de kolenteelt.

In het landelijke Sint-Gillis van de vijftiende eeuw werden spruiten gekweekt om de Brusselaars te kunnen voeden. "Die werd chou de bruxelles genoemd, of Brusselse kuul, omdat Sint-Gillis toen nog Obbrussel heette. Het is dus eigenlijk 'chou d'obbruxelles'," weet Julien Weckx, de hoogmeester van de Kuulkappers.

Volgens hem heeft de Amerikaanse ruimteorganisatie de juiste groente gekozen. "Die komt snel uit, na veertien dagen al."

Na Kuifje hebben we vanaf 2012 misschien Brusselse spruitjes op de maan. Of ze even lekker zullen zijn, valt nog af te wachten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?