Brusselse straatverplegers winnen nationale prijs Armoedebestrijding

© Straatverplegers vzw

De Brusselse vzw Straatverplegers heeft vandaag woensdag de Federale Prijs Armoedebestrijding gewonnen voor het Hoofdstedelijk Gewest. De leden kregen 12.500 euro uit handen van Koningin Mathilde. “Dit is een fijne erkenning van het belang van ons werk.”

De Programmatorische Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie (POD MI) organiseert ieder jaar een prijsuitreiking voor Armoedebestrijding. De dienst beloont zo samen met Koningin Mathilde personen en verenigingen die dagelijks armoede bestrijden.

Sociale vereniging Samenlevingsopbouw Brussel was vandaag woensdag de gastheer van de achtste editie van de Armoedeprijs. Er is een laureaat voor ieder gewest, voor Brussel werd dat dit jaar Straatverplegers vzw.

Zoals de naam al aangeeft trekken de leden van de vzw de Brusselse straten op om langdurige daklozen te verzorgen en hen te begeleiden naar opvang en scholing. Volgens de POD MI levert de vzw duurzaam werk: “patiënten van de straatverplegers lopen minder risico later te hervallen in dakloosheid.”

“We hadden dit niet verwacht,” reageert Pierre Ryckmans van Straatverplegers vzw. Hij dong met zijn vereniging enkele jaren geleden al mee naar de prijs, maar werd niet geselecteerd. “Het recht op duurzame huisvesting en verzorging is zó belangrijk, en dat is vandaag officieel erkend. We kunnen nu meer actoren aantrekken en ook de 12.500 euro is een welgekomen aanvulling op de moeilijk gewonnen subsidies.”

Naast de laureaat gaan nog twee Brusselse genomineerden lopen met een prijs van 1.250 euro. Dat zijn de daklozenhelpers van L’Ilot uit Sint-Gillis en de mentors van Mentro-Escale uit Elsene, die niet-begeleide minderjarigen in Brussel helpen een woning, een opleiding en gezondheidszorg te vinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?