Brusselse toeren: 'Zotte wetenswaardigheden'

Het Gentse Vizit organiseert stadstours in elf steden en gooit deze week de gebruiksgids Brusselse toeren op de markt. Een praktische gids voor wie Brussel zelfstandig wil ontdekken, weg van de platgetreden klassiekers zoals de Grote Markt. "We brengen het verhaal achter de stenen," tipt coördinator Evelyn Cruyt.

Als vanuit Vlaanderen Brussel aangeprezen wordt, moet er een reden voor zijn.
Evelyn Cruyt:"We hebben eerst een vijftal jaren enkel in Gent gegidst. Als tweede stad kozen we twaalf jaar geleden voor Brussel. Enerzijds omdat enkele van onze gidsen er waren gaan wonen. Anderzijds omdat we het een ongelooflijk toffe stad vinden. Het evident toeristische Brugge laten we bijvoorbeeld links liggen, maar een stad als Brussel kan je moeilijk vatten zonder iemand die de stad van binnenuit kent, of zonder gids of boekje."

Hoe vallen mensen te overtuigen dat er in Brussel veel bijzonders te zien is?
Evelyn Cruyt: "Het boekje helpt voor wie de stad ook vanuit de luie zetel wil leren kennen. Voor onze eigenzinnige adresjes speuren we alsmaar rond. Dat zorgt voor prikkelende ontdekkingen. We proberen met Vizit altijd het verhaal achter de stenen te zoeken, met historische anekdotes en alle (soms zotte) wetenswaardigheden. Het brengt ons bij de 'mentaliteit' in Brussel - iets wat intrigeren kan zijn voor niet-Brusselaars. Mensen willen in hun fantasie geholpen worden om het Brussel van vroeger te begrijpen. Daar dient een gids voor."

Waar vindt u de extra's over Brussel die u wilt delen?
Evelyn Cruyt: "Ik zit hier iets te lezen over de rijkste families van België en de negentiende eeuw. Dat is iets dat ik kan gebruiken bij het gidsen langs de Brusselse hôtels de maître. Een verhaal kunnen koppelen aan een plek in de stad, daar komt het bij een gids op aan. In het boekje brengen we verhalen als over de Britse schrijfster Charlotte Brontë, die in Brussel op kostschool zat en er verliefd werd op haar leraar. Of over de Zuid-Italiaanse anarchist Rubino, en hoe hij het plan beraamde om hier Leopold II te vermoorden."

Brusselse Toeren, Lannoo, 160 blz., 15,99 euro, www.vizit.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook