Brusselse vakbonden voeren actie uit onvrede over premie van 500 euro

© Raf De Weerdt
| Archiefbeeld.

De Brusselse afdeling van vakbonden ACV en ABVV hebben woensdag op het Muntplein actie gevoerd in de hoop op een echt interprofessioneel overleg. Het akkoord dat nu op tafel ligt, vinden de vakbonden onvoldoende. Met name de premie tot 500 euro die een werknemer kan krijgen, roept nog veel vragen op.

Meer dan honderd vakbondsleden hadden verschillende spandoeken meegenomen met opschriften als "0,4%? Kruimels, dat is voor de kippen" of "Zonder loonakkoord geen sociale vrede". Vakbond ABVV had ook "Zeropoly"-kaarten bij, als variant op het spel Monopoly.

Tijdens de toespraken was de teneur dat de vakbonden nog steeds hopen op een evenwichtig sociaal overleg met de bedrijfsleiders. Ze vragen dat de werknemers erkenning krijgen voor het feit dat zij tijdens de coronacrisis het land draaiende hebben gehouden. Al zien ze dat niet terug in de lonen, die niet stijgen, terwijl de dividenden aan de aandeelhouders wel uitgedeeld worden. Dat onevenwicht willen de vakbonden zien verdwijnen.

Speciale aandacht gaat er ook naar de eenmalige premie van 500 euro waar werknemers op kunnen rekenen. Die maatregel volstaat weliswaar niet voor de vakbonden. In de eerste plaats omdat het slechts eenmalig is en in de tweede plaats omdat lang niet alle werknemers ervan kunnen genieten. Bovendien is het bedrag fiscaal aftrekbaar voor de werkgever en dat is weinig solidair, stellen de Brusselse ACV en ABVV.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?