'Brusselse vossen vallen Vlaanderen binnen'

© brusselnieuws.be
18/01/2011
De gemeente Asse heeft last van een vossenplaag. De plaatselijke jagers wijzen daarbij naar het Laarbeekbos in Jette, dat een broedplaats voor vossen zou zijn. Leefmilieu Brussel heeft een andere verklaring: “De vos past zich beter en beter aan aan de mens.”

Opmerkelijk bericht in de krant Het Nieuwsblad dinsdag: in Asse hebben ze last van Brusselse vossen. In de gemeente hebben jagers dit weekend twee vossen afgeschoten. De gemeente kampt namelijk met overlast van de beestjes. Volgens jager Willy Delvaux zijn de vossen afkomstig uit het Laarbeekbos in Jette.

"Daar broeden veel vossen," aldus de jager. "Ze zwermen uit naar Zellik, Kobbegem, Bekkerzeel en Asse. De vossen geraken daar via de spoorlijn en tunnels."

Een stelling die wel wat nuance behoeft, zeggen ze bij Leefmilieu Brussel, dat instaat voor het beheer van het Laarbeekbos. "De meeste vossen komen voor in het oosten en het zuiden van het gewest," zegt zoöloog Olivier Beck aan brusselnieuws.be. "De grootste concentratie zit in het park van Woluwe. Daar vinden ze alles wat ze nodig hebben. Ze vinden er voedsel in vuilnisbakken. Ook zijn er in de parken veel prooidieren omdat mensen die voederen, door broodkruimeltjes in de vijvers te gooien bijvoorbeeld."

Al zijn ook aan de noordgrens van het gewest de omstandigheden ideaal voor vossen. Er is vrij veel groene ruimte, gecombineerd met woonwijken. "Daar ligt het grootste deel van het probleem," zegt Beck. "Om overlast door vossen te beperken, moet het zwerfvuil en rondslingerend vuilnis aangepakt worden. Als mensen hun vuil buiten achterlaten, komen er automatisch vossen op dat voedsel af."

Vos wordt brutaler
Een andere factor is dat de vos zich meer en meer aanpast aan de aanwezigheid van de mens. "In het begin van de jaren 80 bestond het fenomeen van de stadsvos nog niet," zegt Beck. "Hij heeft pas recent geleerd om dichter bij de mens te leven. Een aantal vossen heeft zich in de stad voortgeplant en hun jongen verlaten die niet meer, die hebben zich aangepast."

Dat er in deze periode meer overlast is door vossen verbaast Beck niet. "Vossen krijgen hun jongen in maart, dus rond deze tijd gaan ze op zoek naar een partner. Ze zijn nu veel mobieler en luidruchtiger."

In tegenstelling tot in Vlaanderen wordt er in Brussel overigens niet gejaagd op vossen. Logisch, zeggen ze bij Leefmilieu Brussel. "In een grootstad kan je dat niet maken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni