Brusselse woonhuizen worden goedkoper: 'Tijdelijk fenomeen'

Huis_te_koop_(c)_Lieven_Van_Assche_Imagedesk_cmyk.jpg
© Lieven Van Assche
| Op een jaar tijd is een woonhuis in Brussel gemiddeld 10.800 euro goedkoper geworden.

In tegenstelling tot in de rest van het land, zijn Brusselse woonhuizen een pak goedkoper geworden. Voor hetzelfde huis betaalde je in 2016 bijna 11.000 euro meer dan een jaar later. Dat blijkt uit de notarisbarometer van 2017. "Het is maar een tijdelijk fenomeen. In 2018 zal de prijs opnieuw toenemen."

De gemiddelde prijs van een woonhuis in België is met 2,5 procent gestegen ten opzichte van 2016. Brussel volgt die opwaartse trend niet. Op een jaar tijd is een woonhuis gemiddeld 10.800 euro goedkoper geworden.

"Brussel is de uitzondering op de regel", zegt woordvoerder Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (Fednot) aan BRUZZ. "In 2017 maakte de woonhuizenmarkt een correctie op de hoge prijzen van 2016. Toen werden de Brusselse woonhuizen 4 procent duurder. Als je de schommelingen van 2016 en 2017 samenvoegt, kom je opnieuw rond het nationale gemiddelde."

Opnieuw duurder in 2018

Met een gemiddelde prijs van 429.689 euro blijft Brussel in 2017 wel een pak duurder dan Vlaanderen (266.928 euro) en Wallonië (183.445). "En ik verwacht ook niet dat de Brusselse woonhuizen in de toekomst goedkoper zullen worden. Er zijn geen structurele redenen voor grote prijsveranderingen. Waarschijnlijk wordt het vanaf 2018 opnieuw duurder", voorspelt Van Opstal.

Appartementen kostten in heel België steeds meer, ook in Brussel. Voor een appartement in de hoofdstad moest men gemiddeld 234.736 euro ophoesten. Dat is bijna 7.500 euro (+3,2%) meer dan in 2016. "Een appartement is het goedkopere alternatief voor een woonhuis. De vraag naar appartementen neemt steeds toe, waardoor ook de prijs stijgt."

Ukkel spant de kroon

Voor een woning zijn Ukkel en Sint-Lambrechts-Woluwe de duurste gemeenten van Brussel. In Anderlecht vind je de goedkoopste woningen, Sint-Joost-ten-Node en Sint-Jans-Molenbeek volgen op de voet. "Het verschil tussen de duurste en goedkoopste gemeente is gigantisch. Voor een huis in Ukkel betaal je al snel twee keer zoveel als voor een woonst in Anderlecht", weet Van Opstal.

De notarisbarometer 2017 toont bijzonder drukke activiteit op de vastgoedmarkt. Er waren in heel België volgens Fednot 0,8 procent meer woningtransacties dan in 2016, wat ook al een recordjaar was. In tegenstelling tot in Vlaanderen (+1,1%) en Wallonië (+0,7%) kende het aantal vastgoedtransacties in Brussel een lichte daling (-0,2%).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?