Brusselse ziekenhuizen zoeken Roemeens personeel

© FM Brussel
02/05/2006
Verschillende Brusselse ziekenhuizen zijn via een privé-firma op zoek naar tijdelijke verpleegkundigen uit Roemenië omdat ze in eigen land geen kandidaten vinden. De eerste verpleegkundigen zouden al geselecteerd zijn tijdens een bezoek aan onder meer Boekarest begin dit jaar.

De koepel van de Brusselse openbare ziekenhuizen Iris zou al een twintigtal Roemenen in dienst willen nemen. Maar ook private Brusselse ziekenhuizen denken eraan om tijdelijk verpleegsters uit Roemenië aan te werven. In de Europaziekenhuizen werken nu al drie verplegers uit Roemenië

Geen betaalbare Belgische verpleegkundigen
De ziekenhuizen doen dit naar eigen zeggen omdat ze in eigen land geen betaalbare werkkrachten meer vinden. Volgens Brussels OCMW-voorzitter Yvan Mayeur hebben de ziekenhuizen geen andere keuze. Om te beginnen zijn er te weinig Belgische kandidaten en moeten de ziekenhuizen in België via interimkantoren werken, wat veel te duur zou zijn. Bovendien spreken veel Roemenen uitstekend Frans.

Het verhaal wordt bevestigd door Brussels minister Guy Vanhengel (VLD): "In de Europaziekenhuizen zijn er veertig vacatures voor verpleegkundigen die maar niet ingevuld geraken. Dat betekent dat de werking in sommige afdelingen wordt bemoeilijkt. Ik begrijp dus wel dat men op zoek gaat naar al wie kan helpen. De Roemeense verpleegkundigen hebben een diploma dat gelijkgesteld wordt met dat van onze Belgische verpleegkundigen en dus kunnen ze hier aan de slag. Het is een manier om ons nu uit de nood te helpen, maar op langere tijd moeten we er absoluut voor zorgen dat jongeren opnieuw voor verpleegster of verpleger gaan studeren en zelf de bestaande vacatures gaan invullen."

Tweetaligheid
Doordat de meeste Roemenen Frans spreken, rijzen er bovendien vragen over de tweetaligheid van de ziekenhuizen in Brussel. Maar volgens Myriam De Bie, de directeur van het Sint-Elisabethziekenhuis, is er geen probleem met de tweetaligheid. "Degenen die hier komen volgen nu ook lessen Nederlands. Daar hebben ze tijd voor, vermits ze in het operatiekwartier werken en dus alleen met slapende patiënten te maken hebben."

Brussels minister Pascal Smet (SP.A), binnen de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) bevoegd voor Bijstand aan Personen, sloot onlangs een principie-akkoord af met de openbare ziekenhuizen dat de tweetaligheid in de instellingen moet garanderen. Smet stelt zich daarom vragen bij de huidige situatie, net als de vakbonden. "Vorige week is de lijst met knelpuntberoepen goedgekeurd. Voor Brussel hebben we erop aangedrongen dat er voor de verpleegkundigen voorwaarden zouden moeten zijn wat betreft opleiding, maar ook wat betreft taal, en niet alleen medisch-technisch maar ook socio-emotioneel: men moet met de mensen kunnen praten", zegt Olivier Rémy van de christelijke vakbond LBC.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni