BRUZZ en BXFM zetten samenwerking voort

© BXFM
| BRUZZ -journalist Filip De Rycke (l) en Michel Brunelli van BXFM (r)

De Brusselse Franstalige radio BXFM en BRUZZ zetten hun partnerschap verder. BRUZZ-journalist Filip De Rycke brengt er ook dit seizoen zijn wekelijkse BRUZZ-bijdrage. BXFM is de Brusselse radio voor Eurobrusselaars.

BXFM begint met de uitzendingen in mei 2013. Van bij het begin wil het de microfoon openzetten voor mensen die vanuit het buitenland naar hier zijn gekomen of zich definitief in Brussel hebben gevestigd. “Maar ook zij die van Brussel houden, en er al hun hele leven lang wonen moeten zich bij de omroep thuis voelen”, zegt programmadirecteur en radiohost Michel Brunelli.

Het is in het programma “Drive In” van Michel Brunelli dat BRUZZ zijn stekje heeft gevonden. Met “Les News de BRUZZ” brengt Filip De Rycke één opmerkelijk of belangrijk BRUZZ-nieuwsverhaal onder de aandacht. “Dat kunnen uiteenlopende verhalen zijn”, zegt Filip De Rycke. “Het moet verrassen. Dat kan gaan over de nieuwe nachttreinverbinding tussen Brussel en Wenen, maar evengoed over de Brusselse politiek. Want ook dat heeft een impact op de Eurobrusselaars”.

Radiopiraat

Brunelli is in het Franstalige radiolandschap geen onbekende. In de jaren ’80 maakte hij op vrije radio Iris het programma “La Honte des Ondes” (De schande van de radiogolven, nvdr). En die vlag dekte effectief, naar eigen zeggen, ook de lading. Meermaals viel de gerechtelijke politie de radiostudio’s binnen. Het materiaal werd aangeslagen en de medewerkers ondervraagd door de politie. Toen waren die radio’s nog illegaal. Het radiomonopolie lag bij de toenmalige BRT en RTB.

Lang zal Brunelli niet blijven bij Iris. Hij vertrekt er na een zoveelste dispuut en neemt zowat alle presentatoren en journalisten mee. Samen starten ze met radio SIS. Die radio kent een immens succes en wordt midden jaren ‘80, net als vele andere vrije radio’s, officieel erkend. De radio’s en de presentatoren professionaliseren. Vandaag hebben veel van die radiopioniers carrière gemaakt bij de grote mediabedrijven.

NRJ en Nostalgie

SIS wordt eind jaren ’80 overgenomen door het Franse NRJ. Michel Brunelli zelf blijft in het circuit van de commerciële radio’s. Hij leidt tot 1996 de Brusselse radio Nostalgie.

In 2012 komen enkele radiofrequenties vrij in Brussel. De CSA, de tegenhanger van de Vlaamse Mediaregulator lanceert een oproep om die FM-frequenties in te nemen. BXFM wordt geboren en wil zich richten op de Europese Brusselaars. Een initiatief van de vzw Euro Brussels Radio, een vzw rond oud-Sabam-topman Marc Hermant.

Brunelli is er sinds de start programmadirecteur en blijft ook zijn radioprogramma presenteren. Naast zijn radioactiviteiten is hij actief in de muziekindustrie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?