De BRUZZ-reportage 'UberEats' is bekroond met de Belfius Persprijs voor lokale media. De reportage was een project van journalisten Mathias Declercq, Saïd Al-Haddad, Maarten Verdoodt en Maarten Coosemans. Vooral het feit dat de reportage zowel online als in het BRUZZ-magazine werd gepubliceerd en werd uitgezonden op BRUZZ TV werd door de jury bejubeld.

Op 20 oktober 2016 streek UberEats neer in Brussel. Vanaf de eerste dag trok reporter Saïd Al-Haddad de baan op. Vier maanden lang reed hij ‘undercover’ voor de koerierdienst. En dat na een sollicitatiegesprek van nauwelijks zeven minuten. Zag het er in de eerste uren nog veelbelovend uit, al snel bleek dat UberEats op het randje van de illegaliteit opereerde.

"Uiteindelijk hield ik er 150 euro aan over", vertelt Saïd. En nu dus ook de Belfius Persprijs.

"We zijn onder de indruk van de manier waarop de journalisten zich vastbeten in deze lokale problematiek," schrijft de jury. "Ook het engagement en de durf die BRUZZ-reporter Saïd Al-Haddad aan de dag heeft gelegd door zelf gedurende maar liefst vier maanden undercover te gaan werken als fietskoerier, is ons bijgebleven".

Er was ook veel lof voor de crossmediale aanpak voor de reportage. Dat het bovendien om een actueel thema ging waarbij de wettelijke lacunes van het fiscaal systeem achter de maaltijdleverdienst aan de kaak werden gesteld én dat daarenboven resultaat werd geboekt en de situatie van de koeriers verbeterde, waren twee extra doorslaggevende factoren voor de juryleden om dit stuk te bekronen.

Vanavond raakte ook bekend dat de redactie van nieuwswebsite Apache de reportage nomineerde voor de "Pen van Apache".

De bekroonde reportage kan je hier bekijken. Meer duiding over UberEats "op het randje van de illegaliteit" in dit stuk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , BRUZZ , Uber , ubereats , Belfius Persprijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni