Budget politiezone West kreunt onder meerkost terreuralarm

© Politiezone West

De verhoging van het terreuralarm in 2015 heeft de Brusselse politiezones veel geld gekost. In de politiezone West staat de teller van de kosten voor alle overuren inmiddels op 500.000 euro. De gemeenten moeten dat bedrag grotendeels zelf ophoesten, terwijl ze al zware financiële problemen hebben. En de rekening zal nog verder oplopen.

Dat schrijven de kranten La Libre Belgique en La Dernière Heure.

De aanslagen in Parijs op Charlie Hebdo in januari van dit jaar en op 13 november hebben telkens geleid tot een verhoging van het dreigingsniveau. Dat lag tussen 16 januari en 3 maart op 3, gedurende 52 dagen dus. Sinds 16 november staat het dreigingsniveau opnieuw op 3, en zoals bekend stond het tussen 20 en 26 november zelfs op 4.

En dat doet de rekeningen de pan uitswingen voor alle extra geleverde politie-uren de pan uitswingen. "We hebben elk jaar eenzelfde budget voor de uitbetaling van overuren en weekenddiensten van 4 miljoen euro", zegt Johan De Becker, de korpschef van de politiezone West (Ganshoren, Jette, Sint-Agathe-Berchem, Koekelberg en Molenbeek) in de krant. "Nu zitten we al 500.000 euro daarboven en dat is geen toeval. Dat komt door de verhogingen van het dreigingsniveau."

Extra financiële last voor armlastige gemeenten
De meerkost zal vooral gedragen worden door de politiezone zelf, en dus de gemeenten die er deel van uitmaken. "Het federale niveaus staat in voor 25 procent, de rest moeten de gemeenten betalen", klinkt het bij De Becker. "Ik herinner er wel aan dat vier van de vijf gemeenten onder financiële voogdij staan (enkel Koekelberg niet, red.)."

De Becker hoopt openlijk dat het Gewest een gebaar zal maken. De politiezone is al zwaar onderbemand, zoals de korpschef ook vertelde in een interview met tvbrussel onlangs. De zone vroeg onlangs nog aan de federale regering een versterking met 52 lokale agenten, maar kreeg nul op het rekest. Wel zullen zes federale agenten de lokale politie komen versterken, maar wel enkel in de week en overdag - lang niet voldoende dus. 

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?