Buitenlandse imams preken in België

© IVAN PUT
| Een moskee in Brussel

Om tijdens de ramadan het tekort aan imams in ons land op te vangen, doet de Moslimexecutieve een beroep op buitenlandse imams die naar ons land gehaald worden. "Dit is nefast voor de integratie," zegt de Antwerpse imam Nordine Taouil.

Het gaat voornamelijk om 81 Marokkaanse imams, van wie 49 afgevaardigd worden door het Marokkaanse ministerie van Religieuze Zaken. Ze kregen allen een tijdelijk visum voor één maand, na een controle door de Belgische inlichtingendiensten. De imams zullen de komende maand prediken in moskeeën verspreid over het hele land, zoals dat ook gebeurde de voorgaande jaren.

"Hier komen problemen van," zegt Taouil in de krant De Morgen, die over de kwestie bericht. De imams spreken noch Nederlands noch Frans, en zijn niet vertrouwd met onze maatschappij en onze normen en waarden. "De imams zijn dan ook niet opgeleid om de juiste antwoorden te geven aan de moslims in ons land."

De Gentse imam Brahim Laytouss wijst met een beschuldigende vinger naar de politiek. "Sommige politieke partijen zijn schijnheilig", klinkt het: ze willen de buitenlandse invloed in onze moskeeën terugdringen, maar weigeren ook structureel werk te maken van een Belgische islam en imamopleiding. De Moslimexecutieve wou niet reageren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?