Bureau Metzger wint prijs voor renovatie Centraal Station

© Bart Dewaele
Het architectenbureau Metzger & Associés heeft deze week de tweejaarlijkse prijs voor de beste renovatie gewonnen van de vzw Kunstwijk. Het kreeg de prijs voor de renovatie van het Centraal Station. 'De vernieuwing deed geen afbreuk aan het oorspronkelijke ontwerp.'

Het architectenbureau van Francis Metzger werkte van 2002 tot 2011 aan de renovatie van het Centraal Station. Het station, ontworpen door Victor Horta en afgewerkt door Maxime Brunfaut, was een eeuw geleden ontworpen voor een geschatte aantal reizigers van 15.000. Intussen is het reizigersaantal meer dan vertienvoudigd.

Metzger & Associés zorgde onder meer voor nieuwe toegangen ter hoogte van de Albertinabibliotheek en de Grasmarkt. Het bureau zorgde ook voor meer lichtinval met een nieuwe lichtkoepel. Ook de perrons kregen een nieuw kleedje.

Gevels
De jury looft de renovatie omdat "heel wat delen van het station opnieuw zijn opgewaardeerd terwijl er ook ruimte is gewonnen." Ook de restauratie van de gevels is volgens de vzw Kunstwijk meer dan geslaagd.

De rol van het architectenbureau is overigens nog niet uitgespeeld. Het tekende ook de plannen voor de langverwachte renovatie van de gang tussen het treinstation en de metroperrons. Die werkzaamheden begonnen in oktober.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?