Burgemeester Ukkel: 'Tijd dat gemeenten zelf beslissen over versoepelingen'

ADD
© BRUZZ
23/08/2021
Updated: 23/08/2021 19.27u

De vaccinatiegraad in Brussel verschilt sterk per gemeente. Vooral in het zuidoosten van de stad flirten enkele gemeenten met cijfers vergelijkbaar met die in Vlaamse of Waalse gemeenten. "Het wordt tijd dat gemeenten zelf over beslissingsrecht beschikken", vindt Boris Dilliès (MR), burgemeester van Ukkel.

In Brussel loopt de vaccinatiegraad sterk uiteen. In Sint-Lambrechts-Woluwe en Oudergem bijvoorbeeld bedraagt die 75 en 73 procent bij de volwassenen, terwijl Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Joost-Ten-Node beiden op 48 procent volledig gevaccineerden stranden. "Voor de bewoners van Ukkel, aan de grens met Vlaanderen, is het momenteel geen pluspunt om deel te zijn van het Brussels Gewest", tweette de liberaal afgelopen weekend. "Er komt een moment waarop gemeenten zelf zouden mogen beslissen over versoepelingen."

"Sinds het begin van de crisis heb ik me erg solidair opgesteld tegenover alle Brusselse gemeenten, want de crisis treft ons allemaal", laat Dilliès optekenen bij BX1. "En ik blijf ervan overtuigd dat er een zekere coherentie moet zijn op Gewestelijk vlak. Ik ben trouwens heel dankbaar voor het werk dat de GGC en de regering hebben verricht. Maar voor gemeenten met een vaccinatiegraad boven de zeventig procent (de drempel die door eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) werd aangehaald, red.) zou het mogelijk moeten zijn om zich aan te passen."

Met deze opmerking springt Dilliès onder meer in de bres voor de lokale horeca. "Hoe is het mogelijk dat cafés en restaurants in Ukkel dezelfde regels moeten blijven volgen als in andere gemeenten, waar de vaccinatiegraad een pak lager is?", vraagt hij zich af. "Solidair zijn, ja, maar verantwoordelijkheid is ook nodig."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni