Burgemeester Vorst: 'Coronamaatregelen doen naleven is niet meer mogelijk'

© KH/BRUZZ
| In het park van Vorst was er afgelopen vrijdag een minifestival dat meer dan 300 bezoekers lokte, middenin de coronamaatregelen.

"Men vraagt het onmogelijke van de burgemeesters. Sommige coronamaatregelen stemmen niet overeen met de realiteit. Mensen begrijpen ze niet meer." Daarmee reageert burgemeester van Vorst Stéphane Roberti op de beelden van de mensenmassa in het park van Vorst. Daar zaten afgelopen weekend honderden mensen op het gras, wat volgens de huidige regels niet mag. Toch werden zij niet beboet door de politie.

Het mooie weer van de voorbije dagen zorgde afgelopen vrijdag voor een bijeenkomst van honderden mensen in het park van Vorst. De politie deelde geen boetes uit, maar sensibiliseerde wel, want voor een langere tijd op een bankje of op het gras zitten, mag volgens de huidige maatregelen nog altijd niet.

"Wat de politie vandaag nog steeds moet doen naleven is hetzelfde ministrieel besluit. Dat verbiedt mensen om ergens neer te zitten, tenzij het om oudere mensen of zwangere vrouwen gaat die even willen rusten. Die regels gelden vandaag nog altijd in de parken", geeft burgemeester van Vorst Stéphane Roberti (Ecolo) aan. "Maar die regels stemmen helemaal niet meer overeen met de realiteit en staan haaks tegenover de aangekondigde exitstrategie."

'Regering is parken vergeten'

Winkels zijn opnieuw open, net als scholen. De horeca volgt volgende week en er wordt nu nagedacht over het oversteken van de grenzen. Dat mensen nog altijd niet in een park mogen zitten, stuit steeds meer op onbegrip, aldus de burgemeester van Vorst.

Hij is kritisch voor de manier waarop de federale regering de coronamaatregelen versoepelt. "Onder druk heeft men tweedeverblijvers toegelaten aan de kust. Voor economische en toeristische activiteiten volgen de aanpassingen, maar de federale regering is de parken vergeten", aldus Roberti. "Mensen begrijpen dan ook niet meer dat ze niet in een park mogen zitten." Roberti benadrukt daarnaast dat het park van Vorst middenin dichtbevolkte wijken ligt.

'Controle op naleving onhaalbaar'

Op Facebook circuleerde een evenement dat opriep om er een groot muzikaal feest van te maken in het park van Vorst. Volgens de krant La Dernière Heure zou de burgemeester de politie de instructies hebben gegeven aan de politie om de bijeenkomst te tolereren.

"Dat klopt helemaal niet. Ik heb toestemming gegeven aan een yogagroep en een toneelgroep in het park, mits het respecteren van de sociale afstand. Maar ik heb nooit een feest met luide muziek toegelaten", aldus Roberti.

"Er waren 400 mensen in het park. Volgens het ministrieel besluit moet de politie een pv uitschrijven voor elke persoon die de regels niet respecteert, maar dat kan toch niet met vier agenten?", gaat de burgemeester verder. "Bovendien zou iedereen op dit moment geshockeerd zijn als de politie door het park zou patrouilleren om boetes uit te delen."

"Er is nu een hogere tolerantie voor de coronamaatregelen in vergelijking met het begin van de lockdown, anders zou dit niet meer haalbaar zijn. De lokale besturen zijn niet meer in staat om die regels te doen naleven", besluit Roberti.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?