Burgerforum: 'Voorstellen Bellot voor vliegroutes zijn absurd'

Tijdens een infoavond in Sterrebeek over de uitbreidingsplannen die Brussels Airport koestert heeft Henk Cuypers van het Burgerforum donderdagavond de informatie die al in de media verscheen over de nieuwe voorstellen van federaal minister van Mobiliteit Bellot voor de vliegbewegingen boven Brussels Airport als "absurd" en "niet realistisch" afgedaan.

Volgens bepaalde media wil Bellot om Brussel ontlasten door vliegroutes nog meer spreiden. In zijn plan zouden bepaalde zones tijdens tijdspannes van 8 uur intensief overvlogen worden, maar nadien gedurende vergelijkbare periodes volledige stilte krijgen.

In antwoord op een vraag die Cuypers hierover donderdagavond kreeg antwoordde hij "dat zo'n voorstel onmogelijk door Belgocontrol kan aanvaard worden". "Er moet in principe tegen de wind in gevlogen worden. Je kan echter niet op voorhand weten hoe dat zal zijn en evenmin zomaar heel het vliegregime om de 8 uur omdraaien. Wij willen terug naar het historisch baangebruik en dit moet verankerd worden in een vliegwet", aldus Cuypers.

Wat de uitbreidingsplannen van Brussels Airport betreft herhaalde Cuypers dat die helemaal niet nodig zijn. "De capaciteitsproblemen doen zich enkel voor tijdens de piekperiodes. Brussels Airport zou dit gemakkelijk anders kunnen oplossen door naar analogie met rekeningrijden voor wagens extra te laten betalen voor wie in de piek wil landen of opstijgen. Brussels Airport moet ook keuzes beginnen maken en beseffen dat het niet alles kan doen", aldus Cuypers.

Hij vreest dat de uitbreidingsplannen die op termijn meer vluchten richting Leuven mogelijk maken een soort pasmunt zijn om het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te doen afzien van de boetes voor overschrijding van de geluidsnormen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook