Burgerplatform klaagt controleacties in Maximiliaanpark aan: 'Steeds brutaler'

© Ivan Put

In het Maximiliaanpark en in en rond het Noordstation brengen dezer dagen weer veel vluchtelingen samen de nacht door. Begin juni verhoogde de politie de identiteitscontroles in deze zone en dat stemt niet iedereen tevreden. “Wij voorzien die mensen van slaapzakken en die verdwijnen bij elke controle”, aldus Mehdi van ‘Het Burgerplatform voor de Brusselse Vluchteling’.

Het Maximiliaanpark is de afgelopen jaren een begrip geworden als gevolg van de vluchtelingencrisis. De groene ruimte is op regelmatige basis de thuis geworden van een heleboel mensen op zoek zijn naar een vaste verblijfplaats. 

‘Transitmigranten willen vaak niet geholpen worden’
Ilse Van de Keere, woordvoerster van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene, nuanceert: “Ik wil toch even benadrukken dat het hier vaak gaat om transitmigranten die elke vorm van hulp afslaan. Zij willen enkel naar het Verenigd Koninkrijk en weigeren zich hier in te schrijven.”

Bovendien bevinden zich onder de asielzoekers ook heel wat mensen zonder papieren en dus besliste de politie begin juni de identiteitscontroles op te voeren. Ook al omdat heel wat buurtbewoners klagen over de overlast die de vluchtelingen met zich meebrengen.

‘Duidelijk signaal geven’
Vorige donderdag vond er een doorgedreven controle plaats in de buurt van het Maximiliaanpark. Zo’n 250 mensen werden eventjes administratief aangehouden, maar belandden uiteindelijk toch weer op straat.

“We hebben geen middelen om veel meer te doen. We hopen vooral dat we met deze acties een duidelijk signaal geven. Je kan hier niet zomaar gewoon wat rondhangen, vroeg of laat word je toch opgepakt.”

“Deze mensen krijgen meestal ook het bevel om het grondgebied te verlaten, maar dat haalt niet veel uit. Er is jammer genoeg geen structurele oplossing voor het probleem”, aldus Geert De Vulder van de Dienst Vreemdelingenzaken.  

‘Wat gebeurt er in godsnaam met die slaapzakken?’
Niet iedereen kan zich echter vinden in de manier waarop deze controles verlopen. “De inspecties gebeuren steeds brutaler”, aldus Mehdi van het Burgerplatform voor de Brusselse Vluchteling.

“Het is niet ongebruikelijk dat de vluchtelingen om vijf uur ’s ochtends worden wakker getrapt of met veel lawaai uit hun slaap worden gehaald. Maar wat mij nog het meeste stoort is dat die mensen worden beroofd van hun bezittingen.”

“Zo stellen wij vast dat het Maximiliaanpark volledig wordt opgekuist nadat de vluchtelingen zijn meegenomen voor verhoor. Slaapzakken en dekens die wij als organisatie ter beschikking stellen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Wat gebeurt daar in godsnaam mee?”

‘Geen commentaar’
Mehdi hoopt met zijn organisatie die spullen alsnog terug te winnen. “We krijgen geen subsidies en sluiten goedkope deals af met kledingwinkels om de kostprijs te drukken. Het is een schande als al dat materiaal gewoon weggegooid zou worden.”

Politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene ontkent de brutale houding van zijn agenten. Verdere navraag leert ons dat het Maximiliaanpark wordt schoongehouden door de Stad Brussel. Voor die opdracht vallen zij onder de verantwoordelijkheid van Brussels schepen voor Groene Ruimten Khalid Zian (PS), maar daar was niemand beschikbaar voor commentaar. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?