'Burgers verhinderen tweede Calais in Brussel'

maximiliaanpark burgers
Transitmigranten wachten op gastbrusselaars in het Maximiliaanpark
Transitmigranten wachten op gastbrusselaars in het Maximiliaanpark

Een spontane actie bracht zondagavond volgens de Ligue des Droits de l'Homme (LDH) meer dan 3.000 mensen op de been in het Maximiliaanpark om te betogen tegen de asiel- en migratiepolitiek van de federale regering.

"Niet de regering, maar de solidaire burgers zorgen dat er geen tweede Calais is in Brussel", zegt LDH-voorzitter Alexis Deswaef. Die nodigt premier Charles Michel (MR) uit om samen tot een oplossing te komen.

De actie in het Maximiliaanpark werd op minder dan 48 uur opgezet, nadat de hulporganisaties getipt werden over een nieuwe politieactie in het park.

"In Calais waren tussen 10 en 15.000 personen", zegt Deswaef. "Hier spreekt men van maximum 500 personen. Dat is niet te vergelijken, als men daarop inspeelt is dat enkel een politieke slogan om mensen bang te maken."

Dat de tip over de politieactie van klokkenluiders "binnen het staatsapparaat" kwam, toont voor Deswaef aan "dat het verzet ook van binnenuit komt".

Voor de organisatie is het tijd dat eerste minister Michel erkent dat de repressieve aanpak van ministers Jambon en staatssecretaris Francken niet werkt.

"De vraag van het middenveld aan de eerste minister is: nodig ons uit", stelt de LDH-voorzitter. "Een positief antwoord zou zijn om te luisteren naar wat de burgerplatforms te zeggen hebben en oplossing te zoeken. De regering is nog niet met oplossingen gekomen en evacueert het probleem enkel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?