Buumdroegers dragen café Leopold ten grave

Lieven Bulckaert
© Brussel Deze Week
06/08/2008
Café Leo­pold viert zijn uitvaart in stijl: op 3 augustus was er al een afscheidsfeest met een optreden van burgemeester Jean Demannez, een fervent jazzmuzikant. Het doek valt definitief net na de planting van de meiboom dit weekend.

Het café is jaren het stamlokaal geweest van de buumdroegers, een van de oudste verenigingen van Brussel. Veel van de stoere mannen die urenlang met de boom zeulen, hebben nog in de Bas-Fonds gewoond, tot die volkswijk plaats moest ruimen voor de noord-zuidverbinding. De inwoners van de terdoodveroordeelde wijk rond de Meiboomstraat werden en masse naar Sint-Joost geloodst en het samenhorigheidsgevoel werd er van generatie op generatie doorgegeven. Er zitten zelfs tieners tussen de buumdroegers.

De buumdroegers hadden het moeilijk om opnieuw onder de pannen te raken. Nochtans staan de wekelijkse bijeenkomsten garant voor een stevige bieromzet en heel wat sfeer. In het Brussels, Nederlands en Frans worden fragmenten van populaire liedjes meegezongen. Maar inderdaad, dit volkse gebeuren is moeilijk voor te stellen in de typisch Turkse, ietwat verstilde etablissementen van de omgeving. Uiteindelijk moest de folkloristische vereniging uitwijken naar Schaarbeek.
Het pand werd opgekocht door Turkse zakenlieden die van de oude gelagkamer, met buiskachel in het midden, een taverne willen maken. Naar verluidt zou het geen domino- en kaartlokaal worden.

Mosselsouper
Natuurlijk is het 'echt Belgische' kleurtje van het café een beetje wazig. De afscheidnemende uitbaters Jacqueline en Angelo namen meer dan een kwarteeuw geleden de Leo­pold over van een Grieks echtpaar, en Angelo zelf is een geboren Italiaan. Jacqueline beschouwt zich­zelf als een echte Belgische en gaat prat op haar Vlaamse roots - aan moederskant.

Het moegetapte koppel zal naar eigen zeggen bij het eind een traantje wegpinken. "We zullen onze klanten missen, maar niet deze buurt. De enige niet-Turkse zaak op het hele Houwaertplein is de apotheker en die ziet het in feite ook al niet meer zitten. We wijten het toch wel aan de vermaledijde gewoonte van het uitgaanscircuit om zich steevast op de branché wijken te concentreren. Zo wordt het fantastische concept van het buurtcafé als ontmoetingsplaats onderuit gehaald."

Het café en het plein waren het toneel van heel wat wijkfeesten, mosselsoupers en optredens. Dat ligt in de lijn van de traditie: vroeger stond op het Houwaertplein jaarlijks de gemeentelijke kermis. De uitvergrote prentbriefkaart aan de muur die de kermis uitbeeldt, verhuist, samen met andere memorabilia, naar het gemeentelijke museum.

Angelo gaat met zijn vrouw van een welverdiende rust genieten. Niet in de omgeving van het Gardameer, waar hij vandaan komt, maar in Steenokkerzeel.

:: Au Leopold, Houwaertplein 20, 1210 Sint-Joost-ten-Node

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni