Een Antwerpse promotor wil 30 studentenkamers en 65 studio's bouwen recht tegenover de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS). Een dertigtal buurtbewoners diende bezwaar in tegen het project. "De wijk heeft vooral nood aan gezinswoningen", klinkt het.

Het Architectenbureau Arter tekende plannen voor in totaal 82 woningen in de Lakensestraat, de Ladderstraat en de Sint-Jan-Nepomucenusstraat. Het gaat vooral om studio's (65) en studentenkamers (30) met daarnaast ook enkele appartementen met één kamer (8) en twee kamers (8). Op het gelijkvloers langs de Lakensestraat is ook plaats voor een handelszaak.

De plannen van promotor I love life gaan al een tijdje mee. De bouwaanvraag werd al eens geweigerd, maar is na enkele wijzigingen recent opnieuw ingediend.

Niet duurzaam
Het project zou komaf maken met enkele leegstaande panden in de buurt. Toch is een dertigtal buurtbewoners niet tevreden met het project. Ze dienden een bezwaarschrift in bij de Stad Brussel en worden daarin gesteund door het wijkcomité Alhambra.

"Het is positief dat geïnvesteerd wordt in de wijk en de stadskanker in de Ladderstraat eindelijk wordt aangepakt, maar de vraag is of een project met bijna uitsluitend piepkleine 'transitwoningen' een duurzame verbetering is voor onze wijk. De buurt heeft eerder nood aan ruimere woningen voor bijvoorbeeld gezinnen met kinderen die zich voor langere tijd in de wijk willen komen vestigen. Dat is ook wat de Stad en het Gewest wil. Dit project gaat in tegen het beleid."

Verder stellen de buurtbewoners ook vragen bij het bouwvolume. "De voorgestelde gebouwen zijn tot 4,5 meter hoger dan de aangrenzende panden", klinkt het. "De hoogte is niet in verhouding met de smalle straten en zou bovendien de voorgestelde binnentuin helemaal overschaduwen."

De plannen zijn nog tot 11 april in te kijken bij de dienst Stedenbouw van de Stad. De overlegcommissie buigt zich op 22 april over de aanvraag en de bezwaren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni