Fietsbrigade politie Elsene Fernand Cocqplein

| Fietsbrigade politie Elsene.

Buurtbewoners van Tulpstraat in Elsene zijn overlast en vandalisme beu

AD
© BRUZZ
22/08/2022

De bewoners van de Tulpstraat in Elsene hebben het gehad met de vechtpartijen en nachtelijke geluidsoverlast in hun buurt. De problemen slepen intussen al meer dan twee jaar aan, maar ondanks vele klachten bij gemeente en politie blijft de overlast in de buurt aanhouden. "Er zijn een aantal mensen die deel uitmaken van een zeer problematische kern die het leven in de buurt vergiftigt”, aldus burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo).

In de Tulpstraat, vlak bij het Fernand Cocqplein en het gemeentehuis van Elsene, bevinden zich twee appartementsblokken en een klein speelplein. De omgeving wordt al een hele tijd geteisterd door vandalisme en nachtlawaai.

Overlast

Volgens getuigenissen in de Franstalige krant La Capitale is een groep jongeren grotendeels verantwoordelijk voor die overlast. Zij zouden een café op de hoek van de Raadstraat en de Kribbestraat hebben ingepalmd, om er “het hoofdkwartier van hun drugshandel van te maken", zo vertelt een buurtbewoner in de krant.

De situatie in het café liep zodanig uit de hand dat het zes maanden geleden definitief de deuren moest sluiten.

Op de Facebookpagina van jazzclub Sounds in de Tulpstraat viel begin juli dan weer te lezen hoe dieven aan de haal gingen met camera- en muziekmateriaal. Hun buit was zo'n 40.000 euro waard. In een poging om dit verlies te compenseren heeft de jazzclub een crowdfunding opgestart.

‘Nood aan gerichte acties’

In een vraag van gemeenteraadslid Gautier Calomne (MR) aan de burgemeester van Elsene staat te lezen dat er “dringend gerichte acties moeten worden ondernomen om deze voorvallen, die grote gevolgen hebben voor de sociale cohesie, te voorkomen en te bestrijden.”

Volgens hem toont het aantal politie-interventies in de buurt duidelijk aan hoe groot de moeilijkheden er werkelijk zijn.

Zowel buurtbewoners als Calomne pleiten daarom voor extra maatregelen om de overlast tegen te gaan. Volgens hen zijn camerabewaking, extra politiepatrouilles en een samenscholingsverbod noodzakelijk om de problemen in de wijk de baas te kunnen.

'Situatie blijft zeer problematisch'

In zijn schriftelijk antwoord erkent de burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) dat de situatie in de buurt “zeer problematisch blijft”. Er werden de afgelopen tijd reeds een aantal maatregelen getroffen, maar die zijn niet allemaal even effectief gebleken.

Zo werden er volgens de burgemeester reeds een tiental vergaderingen georganiseerd met buurtbewoners, en was de politie bij de meeste daarvan ook betrokken.

Daarnaast werd de buurt door de politie aangestipt als “een prioritair interventiegebied: de patrouilles zijn er geïntensiveerd en krijgen soms ook versterking van andere politiezones, de interventie- of de hondenbrigade", aldus Doulkeridis.

“We proberen de dialoog tussen alle inwoners te bevorderen. Niet alleen met jongeren, want er zijn absoluut ook jongeren die géén probleem vormen”, zegt de burgemeester. “Er zijn een aantal jonge mensen, en ook minder jonge mensen, die deel uitmaken van een zeer problematische kern die het leven in de buurt vergiftigt”, aldus de burgemeester.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni