Buurtbewoonsters claimen onveilig park met aerobics: 'Heel snel gezellig'

Nathalie Dirix
© BRUZZ
15/07/2022
Updated: 16/07/2022 17.11u

Aerobics with the chicks: zo heet het initiatief waarmee enkele buurtbewoners het Park L28, waar drie maanden geleden een vrouw verkracht werd, willen terugclaimen.

Op 22 mei werd er in het park L28, het stukje Thurn & Taxis-park langs de spoorweg naar Pannenhuis, een studente op gruwelijke wijze verkracht. Het hakte er bij de vrouwen in de buurt erg in. De boosheid en verontwaardiging was groot. Tegelijkertijd groeide het besef dat niets doen geen optie is. En zo ontstond het idee om op de plek van de gruwel iets positiefs te doen. Iets dat vrouwen uitnodigt om naar het park te blijven komen. En het park opnieuw van hen te maken.

Eva, een van de organisatoren van het event Aerobics with the chicks, vat het als volgt samen: “Dit is ons park. Wij willen niet toegeven aan de angst. Natuurlijk willen we dat de politiek aandacht heeft voor dit probleem. Maar we zien het ook als onze verantwoordelijkheid om zelf iets te doen. Vandaar ons initiatief om zaterdag een namiddag 'Aerobics with the chicks' te organiseren.”


"Wij willen niet toegeven aan de angst"

Eva, medeorganisator

Of zo’n namiddag voldoende is om het tij te doen keren en van het park opnieuw een plek te maken waar vrouwen zich niet bedreigd hoeven te voelen? “Als we niets doen, gebeurt er niets. Wij geloven erin dat we met kleine dingen een mentaliteitswijziging tot stand kunnen brengen. The next big thing will be a lot of small things.”

Eva voegt eraan toe dat het verhaal van de studente die op 22 mei slachtoffer van een verkrachting in het park werd, haar nog steeds kippenvel bezorgt. “Let wel, met ons initiatief spreken wij niet in naam van het slachtoffer. Dat zou niet respectvol zijn. Wij willen vooral iets constructiefs doen in eigen naam. Iets dat vrouwen én mannen in actie zet om neen te zeggen tegen geweld. En dit op een positieve manier. Dus, al wie zin heeft in een fijne namiddag aerobics en mee wilt helpen om van dit park opnieuw een happy place te maken, afspraak zaterdag om 15 uur aan Parckfarm, in het park van Thurn & Taxis. Aerobics outfit mag, maar hoeft zeker niet.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie