Buurtcaravan brengt (eenzame) buurtbewoners samen

© BRUZZ
| Caravan Capt'Ages

Op het Sint-Antoniusvoorplein in Vorst staat deze week een kleurrijke caravan. Het project 'Capt'Ages' maakte er een mobiele ontmoetingsplaats van om (geïsoleerde) oudere en jongere buurtbewoners met elkaar in contact te brengen. “De caravan zorgt ervoor dat mensen naar buiten komen en tijd maken om te praten.” Naast sociaal contact kunnen de mensen er ook genieten van gratis koffie en thee.

Vlak voor de caravan spelen een oudere man en een jonger meisje samen het gezelschapsspel Rummikub. De oudere man is Salvatore Ferraro (74), een Siciliaanse man die in de buurt woont en elke dag naar de caravan komt om een babbeltje te slaan en een spel te spelen. “Ik kom naar hier om de tijd te verdrijven. Dat is leuker dan thuis te zitten.”

Salvatore woont samen met zijn vrouw maar komt ook graag naar buiten voor sociaal contact met de buurt. “Thuis kijken we naar de televisie zonder met elkaar te praten.” Normaal is hij in het gezelschap van andere senioren, maar door de regenachtige dag zijn er niet veel mensen komen opdagen. Daarom ontfermt stagiaire Anouchka Wongoue (20) zich over hem.

Salvatore en Anouchka
© BRUZZ
| Salvatore en Anouchka spelen samen een gezelschapsspel

Anouchka is studente aan het Technisch Atheneum in Jette en volgt stage bij LDC Miro, een vereniging die samen met vzw 'Bras dessus Bras dessous' en 'Firefec Bandundu' het project op poten heeft gezet. “Ik praat met oude mensen en help een handje om de caravan in orde te brengen. Het is leuk om met de mensen te praten en ervoor te zorgen dat ze zich niet alleen voelen. We praten over verschillende onderwerpen zoals hun familie en wat er zich afspeelt in hun leven. Ik merk dat de sfeer hier goed zit en dat de mensen hier vrolijk zijn.”

Catherine
© BRUZZ
| Catherine Raoux komt alle dagen naar de caravan

Catherine Raoux (70) is rustig een koffie aan het drinken terwijl ze in een gesprek is verwikkeld met een andere dame. Ze komt alle dagen naar de caravan en is ook van plan om dat te blijven doen tot vrijdag. “Ik woon hier heel dichtbij en ben gepensioneerd, dus ik heb tijd.”

Catherine heeft mensen ontmoet die intussen vrienden zijn geworden. “Het zijn oudere mensen die zich eenzaam voelen. Als we samen komen, praten we over de lokale politiek en over het leven als gepensioneerden.” Al voelt Catherine zich zelf niet eenzaam. “Ik heb een man en heb contact met mijn buren, maar er zijn veel oudere mensen die enkel een sociaal leven hebben via activiteiten georganiseerd door verenigingen.” Na deze week gaat Catherine blijven afspreken met de mensen die ze heeft ontmoet. “We zullen elkaar zien op de volgende plaats waar de caravan zal staan.”

Band creëren met de buurtbewoners

Dat is volgens Céline Remy van 'Bras dessus Bras dessous' ook het doel van het project Capt'Ages. “We willen dat mensen een band creëren die nog lang blijft standhouden. We leggen de focus op oude mensen maar ook op jonge mensen, omdat we ze dichter bij elkaar willen brengen.” Hans Meirlaen van LDC Miro vertelt dat mensen op oudere leeftijd vaak niet meer goed te been zijn of een partner verloren zijn waardoor ze in een isolement belanden. “De caravan zorgt ervoor dat mensen naar buiten komen en tijd maken om te praten. Als ze hier aankomen, bieden we ze gratis koffie of thee aan.”

Vertrouwen winnen

Volgens Remy hebben mensen tijd nodig voordat ze de caravan vertrouwen. “De eerste dag dat we de caravan hier geplaatst hebben, wandelde een oude meneer langs met zijn hondje. We nodigden hem uit om een koffie te komen drinken maar hij was wat achterdochtig. Uiteindelijk is hij gisteren dan toch afgekomen en heeft hij Salvatore ontmoet, waarmee hij Italiaans kon spreken. Hij vertelde dat hij zijn vrouw twee maanden geleden heeft verloren en nu helemaal alleen is. Vanmorgen is hij opnieuw langsgekomen. Hij zei dat hij zelf tomaten en basilicum kweekt, waarop hij naar huis is gekeerd en terug kwam met een pot baslicum als cadeau voor ons. Dat is geweldig.”

Vorig jaar stond de caravan al op vier andere plaatsen in Vorst. “De tweede week van september gaat de caravan ook in de wijk Primeurs staan”, kondigt Meirlaen alvast aan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?