Buurthuis Bonnevie wil schepen voor Wonen

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
17/08/2006
Buurthuis Bonnevie en de vereniging La Rue, beide actief in het centrum van Molenbeek, willen dat er na de verkiezingen een schepen voor Huisvesting komt. De versnippering van de bevoegdheid wonen - over de burgemeester, de schepen van Sociale Zaken en de schepen van Gemeente-eigendommen - staat een transparant beleid in de weg, vinden de verenigingen. Maar de huidige meerderheid (PS, SP.A, CDH, Ecolo) krijgt ook goede punten.

Zes jaar geleden maakten beide verenigingen hun verlanglijstje bekend voor de ploeg van burgemeester Philippe Moureaux (PS), nu hebben ze de balans opgemaakt en hebben ze hun wensen geformuleerd voor de equipe die na 1 december aantreedt. Speerpunten zijn: meer samenwerking tussen beleid, verenigingen en administratie; woningen renoveren, en Molenbekenaars met een laag inkomen aan een woning helpen.

Alleenstaanden
De gemeente Molenbeek heeft volgens La Rue en Bonnevie al een hele weg afgelegd, maar er zijn ook terreinen waarop nauwelijks iets is gerealiseerd. De gemeente heeft onlangs een huisvestingscel opgericht, en dat was hoognodig, zeggen de verenigingen, want de werking van de 'wijkregie', die in 2001 werd opgericht en die voor de renovatie van onbewoonbare panden zou zorgen, is met een sisser afgelopen. Ook het sociaal verhuurkantoor Maïs heeft de renovatie van woningen niet kunnen waarmaken.

De vraag naar grote betaalbare woningen is, door de wijkcontracten, deels ingelost, zeggen Bonnevie en La Rue. De gemeente heeft de middelen die ze hiervoor van het Gewest krijgt, ten volle benut.
Minder positief is de bouw van grote sociale woningen. De gemeente was een van de eerste om in te spelen op het 'Plan voor de Toekomst van de Huisvesting' en stelde een terrein ter beschikking voor de bouw van 58 sociale woningen, waarvan zestien grote. Onder druk van de buurt en de oppositie is het project echter hertekend: er zijn nu nog vier grote appartementen op de 58.

Positief is wel, aldus de verenigingen, dat er aandacht is voor woongelegenheid voor alleenstaanden, want ook dat is hard nodig. En die nood zal in de toekomst alleen maar groter worden. "De gemeente treedt - terecht - steeds strenger op tegen onbewoonbare appartementen. En aangezien dat vaak gemeubelde kamers zijn, vrezen we dat er zich hier binnen de kortste keren een probleem zal stellen," zo klinkt het.

Conclusie van La Rue en Bonnevie: in ieder bouwproject van gemeente, socialehuisvestingsmaatschappij of OCMW moet voldoende ruimte vrijgemaakt worden voor grote gezinnen en alleenstaanden.

Uitzonderingen
En dan is er de toewijzing van socia­le en gemeentelijke woningen. Een transparant systeem voor de toekenning van gemeentelijke woningen staat hoog op de agenda van tal van verenigingen in meer dan één gemeente. Dat is ook het geval in Molenbeek, al wordt er veel minder over gepraat dan in andere gemeenten.

Wat de toewijzing van sociale woningen betreft, waarvoor een welomschreven systeem bestaat, eisen La Rue en Bonnevie dat er minder afwijkingen worden toegestaan en dat alle politieke tussenkomsten geweerd worden. Het gewestelijk reglement staat de huisvestingsmaatschappijen toe om in veertig procent van de toewijzingen van de procedure (eerst komt, eerst maalt) af te wijken. Dat is bedoeld om bijvoorbeeld in noodgevallen - zoals een brand - mensen een dak boven het hoofd te bieden. Molenbeek wijkt volgens La Rue en Bonnevie in 37 procent van de gevallen van de chronologische volgorde af. De Molenbeekse Haard is hiermee een van de socia­lehuisvestingsmaatschappijen die het meeste afwijkingen toestaan. Er zijn volgens beide verenigingen te veel afwijkingen na politieke steun - waarmee ze nu ook weer niet gezegd willen hebben dat de begunstigden niet aan de criteria beantwoorden. Kortom: er is na 1 december werk aan de winkel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni